Pogledajte kako će izgledati prostor od Skvera do Panonskih jezera u Tuzli

27.03.2015. 09:51 / Izvor: Danas.info - TIP
Pogledajte kako će  izgledati prostor od Skvera do Panonskih jezera u Tuzli
OTVORI GALERIJU

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle u srijedu je predstavljeno Urbanističko rješenje kulturno-obrazovno-naučnog centra na prostoru stara medresa-stara gimnazija-Muzej Istočne Bosne.

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle u srijedu je predstavljeno Urbanističko rješenje kulturno-obrazovno-naučnog centra na prostoru stara medresa-stara gimnazija-Muzej Istočne Bosne.

"Odredili smo ovakvu namjenu, imamo dobre rezultate mjerenja nakon što je obustavljeno vađenje slane vode ispod Tuzle, zemljište se stabiliziralo i treba nam minimalan oprez kod gradnje. Slični objekti nam garantuju da bi tu mogli stvoriti još jedno, možda najbolje mjesto u gradu, proširiti pješačku zonu i povezati istorijsku jezgru sa zapadnim dijelom grada", kazao je gradonačelnik Jasmin Imamović i dodao: "Ove godine raspisujemo konkurse što se tiče izgradnje ovih objekata. Sve zavisi od investitora, nećemo mi ovo graditi da bi bih znao rok, ali znam da će Gradska ulica biti obnovljena ove godine".

Također na sjednici je usvojen i Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla.

"Suština ove Odluke jeste razvoj. Novi zakon nam omogućava da pomognemo investitorima, što je praksa dugo u Njemačkoj, u čemu je Makedonija najuspješnija kada je u pitanju prostor bivše Jugoslavije. Dakle umjesto investitor da odjednom plati kompletnu cijenu zemljišta, a mi ovdje prije svega mislimo na proizvodnju i radna mjesta, on može postati dugoročni zakupac, odnosno titular prava građenja i onda on cijenu plaća onoliko dugo koliko zakup traje, dakle po našoj odluci minimalno 20 godina", kazao je Imamović. Zemljišta će se prodavati putem licitacija.

"Vještak određuje početnu cijenu za licitaciju, a onda se zainteresirani investitori javno nadmeću", objasnio je gradonačelnik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije