Podrška Francuske u kapitalnim projektima Vlade KS na Bjelašnici

30.05.2015. 09:05 / Izvor: eKapija.ba
Podrška Francuske u kapitalnim projektima Vlade KS na Bjelašnici

Premijer Konaković je iskazao zahvalnost francuskoj vladi i ambasadi u BiH na ponuđenoj podršci te upoznao ambasadoricu Bodonyi s tokom pregovora s EBRD-om.

Realizacija pozajmice kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zasnježivanje staze i obnovu vertikalnog transporta na olimpijskoj planini Bjelašnici te provođenje pripremnih aktivnosti za organizaciju Evropskih olimpijskih igara mladih (EYOF) teme su o kojima je jučer premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao s ambasadoricom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi. 

"Važno je ispoštovati sve procedure i planiranu agendu za dodjelu ovih sredstava, a naša ambasada je spremna pružiti vam podršku u tom smislu, kako bi ovaj posao bio uspješno realiziran, jer znamo koliko će održavanje EYOF-a značiti za vašu zemlju, posebno za njenu privredu", istakla je ambasadorica Bodonyi te informisala premijera Konakovića da je Vlada Francuske spremna finansirati izradu studije kojom će biti podržana uspješna organizacija tog velikog međunarodnog sportskog takmičenja u Sarajevu 2017. godine. 

Premijer Konaković je iskazao zahvalnost francuskoj vladi i ambasadi u BiH na ponuđenoj podršci te upoznao ambasadoricu Bodonyi s tokom pregovora s EBRD-om. 

Najavio je da će prema toj banci vrlo brzo biti upućena aplikacija za dodjelu sedam miliona EUR-a pozajmice te iskazao očekivanja da bi se s infrastrukturnim projektima na Bjelašnici i realizacijom ovih sredstava uz dodatna, planirana u rebalansiranom budžetu KS-a, moglo krenuti početkom naredne godine. 

"EYOF je jedan od najznačajnih događaja koji će se održati u mandatu naše Vlade, a dva navedena projekta će se u rebalansu Budžeta za ovu godinu planirati kao kapitalni i sigurno će se realizirati", naglasio je Konaković. 

Objasnio je i da EBRD nudi Vladi KS-a sredstva za tu namjenu, ali da ih vezuje za realizaciju 30 miliona eura za projekt rekonstrukcije vodovodne mreže te dodatnih 11 miliona eura za nastavak rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture u Kantonu Sarajevo, saopćila je Press služba KS-a. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije