Počela sanacija i rekonstrukcija ulica i trgova u Novom Gradu

01.08.2014. 16:19 / Izvor: eKapija.ba

Projekat se realizira u okviru redovnog i investicionog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta, a za te namjene je iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno 603. 000 konvertibilnih maraka.

Sanacija i rekonstrukcija ulica i trgova na području općine Novi Grad počela je prije deset dana. Projekat se realizira u okviru redovnog i investicionog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta, a za te namjene je iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno 603. 000 konvertibilnih maraka.

U okviru investicionog održavanja cesta predviđeno je asfaltiranje 16 ulica u 22 mjesne zajednice. Trenutno se radovi izvode u ulici Derviša Sude Vražalice od broja 8 do spoja sa ulicom Vladimira Preloga u Buča Potoku, te u ulicama Briješće brdo čikma u Briješću, Olimpijska od broja 1 do broja 3 u naselju Mojmilo, Dobroševićka od broja 105, dok su radovi na asfaltirnju ulice Aleja Bosne srebrene od broja 97 do broja 101 završeni. Realizacija ovog projekta od velikog je značaja naročito za stanovnike ulica koje će asfalt dobiti po prvi put od kada su ulice izgrađene.

„Asfaltiranje navedenih ulica trebalo bi biti završeno za 15-tak dana, ukoliko vremenski uvjeti budu dozvoljavali, nakon čega će uslijediti asfaltiranje i preostalih ulica predviđenih programom investicionog i redovnog održavanja cesta u Novom Gradu“, kazala je Senka Gafić, vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za investicije, komunalnu infrastrukturu i stambene poslove.

Radnici građevinske firme „Bosman“, koja je izabrana za izvođača radova, u narednom će periodu raditi asfaltiranje sljedećih ulica: Bana Mateja Ninoslava od broja 39 do broja 31, Goraždanska od broja 33 do broja 56, krak ulice Safeta Zajke, Gradačačka od broja 31 do broja 37, te od broja 13 do broja 15 i od broja 92 do broja 110, Avde Hodžića od broja 29, Alibega Firdusa od broja 21 do broja 47, Senada Čolića dio od spoja sa ulicom Numan paše Ćuprilića, Vrbovska od broja 130 do broja 120, Nadira Kafedžića od broja 36 do broja 36E. Pored asfaltiranja ulica radit će se i rekonstrukcija polomljenih ploča na Trgu solidarnosti i Trgu ZAVNOBiH-a na Alipašinom Polju.

Uporedo sa asfaltiranjem navedenih ulica firma „Sarajevoputevi“ izvodi radove na redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta. Završena je sanacija makadamskog puta u Paljevskoj ulici, a u naselju Reljevo sanirana su oštećenja na drvenoj konstrukciji mosta preko rijeke Bosne.

„U okviru ovog projekta radit će se sanacija i obnova vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije, sanacija urgentnih oštećenja na kolovozima u ulicama Nadežde Petrović, Dobrinjske bolnice, zatim sanacija dijela ulice Porodice Korkut kod broja 73, dijela ulice Feriza Tumbula od broja 1 do broja 10, kao i dijela ulice dr. Irfana Ljubijankića od broja 49 do broja 51, te dijela ulica Ferida Srnje i Muzafera Mešića prema sportskoj dvorani 'Srce'", rekla je Gafić, ističući da će se ispred stambenih objekata u ulici Ive Andrića od broja 3 do broja 9 i od broja 2 do broja 8 raditi ugradnja izdignutih ivičnjaka. Na trgu djece Dobrinje dio popločane površine bit će zamijenjen asfaltom, a u ulici Senada Poturka Senčija bit će izgrađen privremeni parking.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije