Parking kod Narodnog pozorišta uskoro u funkciji

05.03.2015. 08:49 / Izvor: Oslobođenje
Parking kod Narodnog pozorišta uskoro u funkciji

Stanje sa parkiranjem u KS-u godinama je vrlo teško. Sve je veći broj registrovanih vozila, a sve manje parking-mjesta. Zato će sve Sarajlije i posjetioce Grada obradovati informacija da bi se parking kod Narodnog pozorišta uskoro mogao ponovo otvoriti.

Stanje sa parkiranjem u KS-u godinama je vrlo teško. Sve je veći broj registrovanih vozila, a sve manje parking-mjesta.

Zato će sve Sarajlije i posjetioce Grada obradovati informacija da bi se parking kod Narodnog pozorišta uskoro mogao ponovo otvoriti.

Atraktivna pozicija

"Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa nije dao saglasnost i Kanton Sarajevo je odustao od gradnje. Podnijeli smo zahtjev za raskid koncesionog ugovora i sada čekamo da istekne rok od 30 dana da taj naš ugovor i zvanično bude raskinut. Mislim da bi do kraja ove sedmice trebao isteći, tako da neće biti nikakvih problema. Vlasnik zemljišta je Općina Centar i oni su na neki način iskazali želju i volju da gazduju tim parkingom. Prema našim informacijama, i Općina Centar ima namjeru napraviti neki ugovor o ustupanju prava i mislim da će to biti sa istim koncesionarom Centrotrans - transport roba. Sada se ide na to da se parking vrati u prvobitno stanje, da se ponovo koristi kao nadzemni parking-prostor, što će vjerovatno i slijediti narednog mjeseca", objasnio nam je Jusuf Bubica, ministar saobraćaja KS-a u ostavci.

Na parkingu kod Narodnog pozorišta nalazi se 91 parking-mjesto. Njegova pozicija je vrlo atraktivna, te nema sumnje kako će rasteretiti stanje sa saobraćajem u mirovanju u užem jezgru grada.

"Sve što je potrebno većem dijelu građana koji dolaze u centar grada je u blizini parkinga kod Narodnog pozorišta, i pješačka zona i tržni centri, ustanove i institucije, tako da će sasvim sigurno doprinijeti rješavanju barem malog dijela problema sa parkiranjem", rekla nam je Emica Tuzi, pomoćnica ministra saobraćaja KS-a, koja je naglasila da u centru grada u budućnosti nije planirana izgradnja novih parkinga, jer za to nema slobodnih površina.

Problem sa saobraćajem u mirovanju planira se riješiti garažama, ali ta vrsta rješenja zahtijeva velika ulaganja.

"Jedino što je sada izvodivo i što smo planirali je proširenje uličnih parkiranja sa naplatom. Neophodno je uvesti malo reda na ulicama, ukloniti vozila sa trotoara i omogućiti pješacima sigurno kretanje, a omogućiti vozačima da vozila uredno parkiraju na jednoj traci ulice, tamo gdje je dozvoljeno", naglasila je Tuzi.

Već duži niz godina mjesta na parkinzima zauzimaju stari, neispravni automobili koji nisu u voznom stanju. Prema riječima Emice Tuzi, njihovo uklanjanje je u nadležnosti Rada koji taj posao obavlja redovno.

Rješenje o uklanjanju

Ahmed Đipa, portparol Rada, naglašava da svi građani koji primijete potpuno uništeni automobil koji duže vremena stoji i zauzima mjesto na parkingu, prijave Kantonalnoj komunalnoj inspekciji ili Službi komunalnih redara Rada.

"Poslije rata smo imali veliki broj uništenih automobila, te smo veliki broj takvih automobili prevezli do deponije. Takvi automobili za nas predstavljaju kabasti otpad i tako ih i tretiramo. Međutim, u posljednje vrijeme nemamo puno takvih slučajeva. Riječ je o svega nekoliko automobila godišnje", kaže Đipa i dodaje da se uklanjaju samo potpuno uništeni automobili, bez vrata, prozora, točkova i sl...

S obzirom na to da Rad smije ukloniti samo automobil koji se smatra kabastim otpadom, potrebno je i da nadležni organ zapisnikom potvrdi kako je riječ o otpadu, te izda rješenje da se ukloni.

"Komunalni inspektor ili Služba komunalnih redara pregledaju automobil i naprave procjenu. Mi ne smijemo automobil koji samo izvana izgleda neispravan ukloniti, jer smo u ranijem periodu imali slučajeva da se vlasnici pojave poslije nekoliko mjeseci ili godina i prijete tužbama. Zato je potrebno promijeniti zakon kako bi se uklanjala sva vozila kojima istekne registracija i duže vrijeme se ne upotrebljavaju, te koja izgledaju neupotrebljivo, a zauzimaju mjesto na parkingu", zaključio je Đipa.



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije