Otvorene ponude za izbor izvođača radova na izgradnji A transferzale

26.03.2015. 15:25 / Izvor: eKapija.ba

Najbolju ponudu dostavila firma Euroasfalt, koja bi nakon isteka žalbenog roka trabala započeti sa izgradnjom A transferzale.

U Direkciji za puteve Kantona Sarajevo jučer je izvršeno otvaranje ponuda za izbor izvođača radova na izgradnji A transferzale, saobraćajnice koja će na kvalitetan način povezivati Međunarodni aerodrom Sarajevo i dio Dobrinje sa ostatkom općine Novi Grad i grada Sarajeva, navodi se na internet stranici Općine Novi Grad Sarajevo.

Najbolju ponudu dostavila je firma Euroasfalt, koja bi nakon isteka žalbenog roka trabala započeti sa izgradnjom A transferzale.

Služba za imovinsko pravne poslove Općine Novi Grad Sarajevo završila je eksproprijaciju za oko 95 posto trase ove saobraćajnice, uključujući kompletnu prvu dionicu čija izgradnja počinje u ovoj godini. Rok za završetak gradnje transferzale, čijom će se izgradnjom rasteretiti saobraćaj u ovom dijelu Novog Grada, je tri godine.

Također, jučer je završeno iskolčenje, tj. trajno obilježavanje kompletne trase IX transferzale, čime je usaglašeni i revidirani glavni projekat prenesen na teren. Time su uspostavljene linije eksproprijacije zemljišta i cijepanja parcela, koje počinje odmah nakon iskolčenja, a čime su se stekli uslovi za eksproprijaciju zemljišta na kompletnoj trasi IX transferzale.

"Iako se radi o 'nevidljivom poslu' osim za one koji direktno učestvuju u njemu, u protekle dvije godine potrošeno je dosta vremena i energije da bi ova dva projekta ugledala svjetlo dana. Možda zvuči nevjerovatno, ali finansiranje projekata i sama izgradnja su najlakši dio posla u poređenju sa pripremnim fazama izrade planske dokumentacije, projektovanja, rješavanja imovinsko pravnih odnosa, usaglašavanja sa svim subjektima kojih se projekti tiču (Željeznice, komunalna preduzeća, ministarstva i ostali subjekti planiranja itd.)", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

On je istakao da su izgradnja IX i A transferzale, pored rekonstrukcije saobraćajnice u ulici Adema Buče, najvažniji prioriteti Programa "Pokrenimo Novi Grad" u oblasti saobraćaja.

IX transverzala, odnosno tzv. kolski most u Boljakovom Potoku trebao bi povezati 40.000 stanovnika sa ostatkom općine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije