Otvorena sportska dvorana OŠ "Behaudin Selmanović" u Briješću

26.11.2014. 08:22 / Izvor: eKapija.ba

Ova dvorana neće biti samo mjesto gdje će učenici imati tjelesni odgoj, nego će poslužiti svima onima koji budu željeli da provode svoje slobodno vrijeme u njoj baveći se sportskim i kulturnim aktivnostima.

Dvoranu su danas, pred velikim brojem prisutnih gostiju i građana svečano otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor škole Safet Velić. Ovo je najstarija škola na području općine Novi Grad koja za 70 godina postojanja nikada nije imala sportsku salu. Sada će im na raspolaganju biti dvorana namijenjana i za organiziranje velikih sportskih događaja.

Svečano otvaranje objekta upotpunjeno je prigodnim kulturno – umjetničkim programom koji su izveli učenici i nastavnici škole „Behaudin Selmanović“.

„Na Dan državnosti BiH naša škola prima vrijedan dar, sportsku dvoranu, zdanje od izuzetne važnosti za sve one koje 70 ljeta kroz generacije koje su se smjenjivale čekaju ispunjenje nade, želje i sna. Obilježavamo 70 rođendan škole i rođendan domovine u dvorani koja će budućnost naše djece učiniti vedrijom i kvalitetnijom“, kazao je direktor škole Safet Velić.

Načelnik Efendić, koji je bio učenik ove škole, istakao je da mu je ova dvorana emotivno jako draga, te da je vrlo sretan zbog njene izgradnje.

„Priča o gradnji sale trajala je 15 godina, počev od inicijative, dozvola, kupovine zemljišta, problema oko lokacije, novca. Gradnja je počela prije dvije godine. Bilo je dogovoreno da tri četvrtine sredstava izdvoji Ministarstvo obrazovanja KS-a, a jednu četvrtinu Općina. Međutim, završilo je tako da je Općina od 1. 830.000 KM, koliko je koštala dvorana, izdvojila 1. 230.000 KM, a Ministarstvo 600.000 KM. Ali, važno je da smo stigli do cilja i da smo dobili ovu prelijepu dvoranu“, naglasio je Efendić.

Prisutnima su se obratili i Sead Čamo, penzionisani nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja, koji je još za vrijeme svoga rada pokrenuo priču oko izgradnje dvorane i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je istakao da dvorana ima mnogo veći značaj, jer neće samo služiti učenicima i nastavnicima ove škole već i svoj ostaloj djeci.

„Ova dvorana neće biti samo mjesto gdje će učenici imati tjelesni odgoj, nego će poslužiti svima onima koji budu željeli da provode svoje slobodno vrijeme u njoj baveći se sportskim i kulturnim aktivnostima. Trebamo djecu držati u sportskim i kulturnim društvima, skloniti ih sa ulica od delinkvencije i droge. Nadam se da će i ostale općine po uzoru na ovu graditi sportske dvorane“, rekao je Komšić.

Također, prisutni su imali priliku čuti prvonagrađeni literarni rad učenice OŠ „Aleksa Šantić“ Džejle Ščetić, koji je odabran na konkursu Općine Novi Grad Sarajevo, raspisanom povodom Dana državnosti BiH za učenike osmih razreda osnovnih škola.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije