Općina Bosanska Krupa: Izgradnja vodovoda za povratnička naselja

24.04.2014. 16:23 / Izvor: eKapija.ba
Općina Bosanska Krupa: Izgradnja vodovoda za povratnička naselja

Gornji Petrovići, Polje, Podkrš i Zalin su povratnička naselja u Bosanskoj Krupi koja nemaju pitku vodu. Koriste izvorsku, koje kada je najpotrebnija, ima u vrlo oskudnim količinama ili je pak nema nikako.

Gornji Petrovići, Polje, Podkrš i Zalin su povratnička naselja u Bosanskoj Krupi koja nemaju pitku vodu. Koriste izvorsku, koje kada je najpotrebnija, ima u vrlo oskudnim količinama ili je pak nema nikako. Da stvar bude gora, riječ je o naseljima čiji se mještani bave uglavnom poljoprivredom i stočarstvom, uzgojem malina, kupina itd.

Zbog toga je općinska vlast odlučila da krene s realizacijom projekta izgradnje vodovoda za pomenuta naselja. Cijeli proces je već pokrenut. Tender za dabir izvođača radova na izgradnji primarnog vodovodnog sistema bit će objavljen 28. aprila, dok je otvaranje ponuda planirano za 26. maj. Ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, radovi na izgradnji počet će u drugoj polovini juna ove godine.

Općina Bosanska Krupa za prvu fazu projekta, izgradnju primarnog vodovodnog sistema, osigurala je 130 hiljada KM. Podršku je dobila i sa viših nivoa vlasti.

"Mi već neko vrijeme, oko dvije godine, čekamo da se ispune određeni uslovi pa da krenemo u realizaciju ovog projekta. Nije postojala potrebna projektna dokumentacija i to je bio ključni problem. Sada je druga priča, imamo završenu tehničku dokumentaciju, obezbjeđena sredstva i krećemo u proces. Svjesni smo koliko je voda značajna za ljude, pogotovo za poljoprivrednike i stočare koji žive od svog rada. Nadam se da će sve ići kontinuirano, bez nepredviđenih zastoja i da ćemo u najkraćem mogućem roku početi s priključenjem domaćinstava na vodovodnu mrežu", ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Podsjetimo, ranije je izvršeno prespajanje vodovodnih sistema naselja Ostružnica, Johovica i Mali Badić na centralni gradski vodovod čime su se stvorili preduslovi da se daljim proširenjem mreže izvrši vodosnabdijevanje naselja Gornji Petrovići, Polje, Podkrš i Zalin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije