Odžak, Brod, Modriča, Derventa i Šamac u zajedničkim projektima

27.02.2015. 08:07 / Izvor: eKapija.ba
Odžak, Brod, Modriča, Derventa i Šamac u zajedničkim projektima

Talijanska firma “Amia” zainteresirana je za ulaganje u izgradnju regionalne deponije komunalnog otpada, gdje bi se otpad razvrstavao i koristio dalje kao sirovina.

Načelnici općina Odžak, Brod, Modriča, Derventa i Šamac potpisali su u Veroni u Italiji, Memorandum o zajedničkom projektu izgradnje regionalne deponije komunalnog otpada, navodi se na internet stranici Općine Odžak.

Tokom radne posjete, oni su se sastali sa predstavnicima firme "Amia", uz preporuku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kako bi razgovarali o izgradnji regionalne deponije.

Talijanska firma “Amia” zainteresirana je za ulaganje u izgradnju regionalne deponije komunalnog otpada, gdje bi se otpad razvrstavao i koristio dalje kao sirovina. Projekt Teritorijalna organizacija integriranog sistema za prikuplјanje i upravlјanje gradskim otpadom na području pet općina bi bio implementiran uz pomoć i saradnju sa zemljama Evropske Unije. Cilј je da se prikupi određena količina otpada koja će omogućiti ekonomičnu održivost investicije.

Na prezentaciju ovog projekta pozvani su načelnici općina, načelnici odjeljenja općinskih uprava koje se bave prostornim uređenjem, stambeno-komunalnim poslovima i ekologijom i direktori komunalnih preduzeća ovih općina.

Kada je u pitanju realizacija ovog projekta, općine Odžak, Šamac, Modriča, Brod i Derventa nemaju finansijskih obaveza, ali će snositi troškove smještaja zaposlenih na izradi projektne dokumentacije. Projekt će biti baziran na principu kooperacije između ovih općina, što će doprinijeti i boljoj međusobnoj saradnji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije