Novi sadržaji na Trebeviću i Bijambarama

02.03.2015. 11:27 / Izvor: Oslobođenje
Novi sadržaji na Trebeviću i Bijambarama

Prisustvo nadzornika prirode JU Zaštićena prirodna područja KS-a doprinosi očuvanju Trebevića, a šumske krađe sprečavanju i mehaničke prepreke, odnosno rampe.

Trebević ponovo postaje omiljeno izletište Sarajlija. I radnim danima, a posebno vikendom stotine posjetilaca se uputi na ovu olimpijsku ljepoticu kako bi uživale u prirodnim bogatstvima.

Radnici JU Zaštićena prirodna područja KS-a se trude da očiste, prilagode i označe što više staza i šetnica.

Stepen sigurnosti

"Kada nam vremenski uslovi dozvole, nastavit ćemo sa aktivnostima uređenja prostora oko bob-staze, šetnica, uklanjanje samoniklog grmlja i šiblja, te uređenja kompletnog prostora. Dobili smo informaciju kako je Bob-savez BiH dobio dio novca za obnovu bob-staze, simbola Olimpijade i turističke atrakcije na Trebeviću. Mi ćemo se potruditi da sve što je do nas da na vrijeme završimo i omogućimo im rekonstrukciju", kazao je Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja KS-a.

JU Zaštićena prirodna područja KS-a dobila su sredstva od Ministarstva turizma i okoliša FBiH, po projektu transfer za razvoj zaštićenih područja, te su već nabavili jedan mali komunalni traktor sa svim priključcima, kosilicom, prikolicom itd.

"Traktor će nam poslužiti da se prostor redovno kosi i održava i sakuplja smeće. Iz ovih sredstava ćemo nastaviti i uređenje edukacione i trim-staze od parkinga kod Prvog šumara. Također, ovim projektom federalnog Ministarstva je predviđeno i postavljanje četiri nadstrešnice sa klupama i stolovima za odmor posjetilaca na ovom prostoru. Vršimo pripreme za postavljanje jednog većeg dječijeg igrališta na prostoru kod parkinga, tako da i mališani koji posjećuju ovaj prostor imaju svoje sadržaje za odmor i rekreaciju. Prvi put nakon rata na parkingu smo postavili stubove i razvukli kablove kako bismo osvijetlili parking i na taj način stepen sigurnosti posjetilaca digli na viši nivo", rekao je Delić, naglašavajući da otkako Trebevićem upravlja JU Zaštićena prirodna područja KS-a nije zabilježena nijedna šumska krađa.

Prisustvo nadzornika prirode JU Zaštićena prirodna područja KS-a doprinosi očuvanju Trebevića, a šumske krađe sprečavanju i mehaničke prepreke, odnosno rampe.

JU Zaštićena prirodna područja KS-a će i na Bijambarama realizovati brojne projekte.

Ove sedmice će biti raspisan javni poziv za izvođača radova na sanaciji pomoćnog objekta kod novog edukacionog centra.

Edukacioni centar

"Sadašnji edukacioni centar je malog kapaciteta, a poslije adaptacije ovoga pomoćnoga objekta mogli bismo da primimo veću grupu od 50 do 60 učenika. Taj će prostor biti kao jedan veći, zatvoreni ljetnikovac, gdje ćemo vršiti edukaciju. Služit će i kao mjesto za predah i odmor uz tople napitke", rekao je direktor JU Zaštićena prirodna područja KS-a i naglasio da su završene sve pripreme i obezbijeđena sredstva da završe projekt univerzalne sportske plohe.

Prošle godine je izvršena sjetva trave na 3.500 kvadratnih metara za univerzalnu sportsku plohu i u ovoj godini je namjera da pored toga sada već gotovog fudbalskog igrališta, završe radove na postavljanju univerzalne sportske plohe za odbojku, košarku i rukomet.

"Nastavit ćemo i aktivnosti na iznalaženju partnera iz evropskih fondova kako bismo definitivno u ovoj godini zajedno sa novom vladom donijeli odluku šta uraditi sa postojećim kapacitetima napuštenih vojnih kasarni na Bijambarama. Vlada KS-a je donijela odluku da će to biti edukacioni centar za Kanton Sarajevo, tako da bi u ovoj godini trebali definitivno da iznađemo mogućnosti kako bismo krenuli u sanaciju prostora bivših vojnih kasarni", zaključio je Delić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije