Neiskorišćeno 3,5 milijardi eura namijenjenih za finansiranje projekata

05.03.2015. 13:34 / Izvor: SRNA
Neiskorišćeno 3,5 milijardi eura namijenjenih za finansiranje projekata

U Srbiji je neiskorišćeno čak 3,5 milijardi eura namijenjenih državi za projekte, rekao je direktor Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Srbiji Mateo Patrone.

U Srbiji je neiskorišćeno čak 3,5 milijardi eura namijenjenih državi za projekte, rekao je direktor Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Srbiji Mateo Patrone. "To je već dovoljno novca da se stanje promijeni nabolje", rekao je Patrone na Kopaonik biznis forumu i istakao da Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte.

On je naveo da do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno- privatnog partnerstva, mada su neki započeti te dodao da ima potencijala da se ekonomski rast pokrene, prenijeli su beogradski mediji.

Patrone je naveo da bankarski sistem u Srbiji nije dovoljno likvidan i da nema dovoljno novca za kreditiranje privrede, zbog visokog nivoa nenaplativih kredita od 22 do 23 odsto.

 On je istakao potrebu za restrukturisanjem kompanija i dodao da je u Srbiji problem i slab rast BDP-a, te visoka stopa nezaposlenosti.

"Konkurencija u regionu je jaka. Prednost Srbije je, između ostalog, i što je porez na kapitalnu dobit 15 odsto, što je niže nego u regionu", rekao je Patrone na Biznis forumu, koji će danas biti završen na Kopaoniku. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije