Bubalo: Golf tereni u Mostaru će se ipak graditi

07.10.2013. 13:13 / Izvor: Dnevni list
Bubalo: Golf tereni u Mostaru će se ipak graditi

Grad Mostar donio je odluku o izradi regulacijskog plana među kojima je i plan u Bijelom Polju. Zbog političkih konotacija, taj plan čekao je više od 5 godina na svoje usvajanje te je nakon toga i usvojen.

Nedavno predstavljeni Geo-portal u gradu Mostaru način je kako građani mogu dobiti sve potrebne informacije o gradu Mostaru. Za njegov rad najzaslužniji je ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Mostara Salem Bubalo, s kojim smo porazgovarali o ovom projektu, ali i o brojnim projektima u gradu Mostaru koji još uvijek nisu vidjeli svjetlo dana.

Koliko je ovom gradu značajan projekt Geo-portal koji je nedavno predstavljen? Mislite li da će on privući strane investitore u Mostar?
- Do sada smo imali toliko prilika gdje je jako veliki broj građana htio doći do nekih informacija i u cijelom tom razdoblju gubio bi uistinu mnogo vremena na traženju određene informacije. Projektom Geo-portal vi sada možete jednim klikom doznati sve potrebne informacije koje vas zanimaju. Kompletne informacije na portalu su u državnom koordinatnom sustavu te sada kad otvorite portal, imate alat koji može mjeriti dužine linija koje vas zanimanju, vidite svako zemljište, parcelu, tvrtku i sve su te informacije potpuno besplatne. Upravo je grad Mostar na jedan ovakav način prikazan u drugom kontekstu jer ga svi smatraju gradom slučajem, a sada je ovim projektom naš grad postao najtransparentniji grad, što do sada niti jednom gradu nije uspjelo, odnosno još nitko nema ovakvu vrstu projekta. Klikom miša mogu se dobiti sve informacije i to je prednost koja je ovdje pokazana.

Kakvo je trenutačno urbanističko stanje u gradu Mostaru?
- Grad Mostar u ovom razdoblju ima jako tešku anomaliju gdje je bilo jako velik broj objekata koji su uništeni ratom. Te objekte trebalo je vratiti u donekle prvobitno stanje. Ima objekata koji su kvalitetno renovirani, ali može se konstatirati da je situacija zadovoljavajuća jer smo mi smatrali da će biti puno više napadnuti određeni objekti. Najvrjednija stavka u cijelom ovom procesu jest obnova grada, kao što je otvoreni park Nobelovaca, Španjolski trg, šetalište, radi se na obnovi Ulice braće Fejića, kao i na obnovi Musale.  

Već duže vrijeme aktivan je problem bespravne izgradnje. Koliko je moguće spriječiti taj problem u gradu te može li se u brojkama govoriti o bespravno izgrađenim objektima?
- Puno osoba i obitelji se nakon rata vratilo u Mostar te su gradili svoje kuće kako bi obiteljima osigurali krov nad glavom, a nisu se čekali odgovori administracije. Postoje lokacije koji također nisu pokrivene planskom dokumentacijom da se jedna lokacija pretvori u urbanu sredinu, jer da bi se to omogućilo, potrebno je pokriti i dodatne troškove. Tu se išlo malo brže nego što je administracija na to mogla odgovoriti. Problem je i sada nastao u Opinama prilikom nedavnih kiša, koje su uništile stambeni objekt. Materijalna šteta će se sanirati, ali se ne može adekvatno pomoći. Što se tiče brojki, o njima se uistinu ne može govoriti. Ovdje se ponovno pojavljuje problem jer investitori žele ulagati u grad Mostar, ali zbog nefunkcioniranja Gradskog vijeća, to je nemoguće.

Što se dogodilo s planom urbanizacije Sjevernog logora te tko je krivac da se po tom pitanju još ništa nije učinilo?
- Ne može se tu naći krivac. Zbog političkih konotacija, taj projekt čekao je i više od 5 godina da se usvoji na Gradskom vijeću. Zavod je poduzeo sve da se plan nađe na dnevnom redu vijeća i on je usvojen zajedno s 24 plana u ovom razdoblju u kojem smo raditi. Vakuum je sada nastao zbog nefunkcioniranja Gradskog vijeća koji jedini može donijeti odluku da se prođe u tendersku proceduru, odnosno da se službama naloži provođene tenderske procedure. Ima jako puno investitora koji tamo žele nešto raditi, no vijeća nema i rezultat se ne može dobiti. Sam most Avenija - Sutina došao je do lijeve obale i tu su radovi stali te se taj problem mora riješiti.

U kojoj je fazi projekt golf terena u Bijelom Polju?
- Grad Mostar donio je odluku o izradi regulacijskog plana među kojima je i plan u Bijelom Polju. Zbog političkih konotacija, taj plan čekao je više od 5 godina na svoje usvajanje te je nakon toga i usvojen te smo prije mjesec dana bili u kontaktu s investitorima koji uskoro planiraju otvoriti svoje urede u gradu Mostaru te početi s pripremama oko izgradnje golf terena. To je uistinu ogroman projekt koji bi gradu Mostaru dao koncept i smisao. Otvorilo bi se puno radnih mjesta, ali bi grad imao dosta popratnih sadržaja koje bi ga zasigurno obogatile i podigle na jednu veću razinu.

Aktivna tema također se vodila oko župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru koja je trebala svoj vjerski objekt dobiti u konkatedrali. U kojoj je fazi taj projekt te hoće li se on ikada realizirati?
- U ovom slučaju radi se o određenim procesima gdje ima zakonska forma koja je u bivšem sustavu i procesu restrukturiranja koji treba započeti. Još nije donesen zakon o restrukturiranju da bi se valjano po tom zakonu moglo regulirati o ovom pitanju. Mnogi su objekti devastirani te se ne mogu obnoviti jer nije riješeno pitanje vlasništva. Ovo je jedan proces koji traje i trajat će još dugo, a za njega trebaju uistinu velika sredstva, no nadam se da će se problem riješiti.

Manifestacija Sajam trešnje - Vaši dojmovi i važnost tog projekta za grad Mostar?
- Sajam trešnje započeo sam s nekoliko entuzijasta dok je još bila općina Mostar – Sjever kao projekt kojim sam želio promovirati grad i gospodarstvenike i radnike da na vrlo jednostavan način prezentiraju svoje proizvode. Dani trešnje su manifestacija koja dvanaest godina baštini svoj program te koja nudi velikom broju izlagača mogućnost da prezentiraju svoj proizvod. Ovogodišnjem sajmu nazočilo je više od 200 izlagača. Nadam se da će ta brojka biti i veća. Ono što sam sajam nudi su brojne aktivnosti, ali i promocija gospodarstva te nešto što je ovom gradu uistinu važno, a to je ruralni turizam.  

Od početka Vašeg rada do danas koje su se sve promjene dogodile te u par crta možete li reći koji su projekti konkretno završeni?
- Kada sam 1994. godine ušao u Vladu, tada su bile dvije općine i odlučio sam se za dio urbanog uređenja. Grad je uistinu bio uništen. Moj sektor i ja trudili smo se oko toga da grad dovedemo u uvjete kako bi jednog čovjeka promaknuli da bude ponosan da sebi može osigurati uvjete za život. Uzeo sam u ruke vruć kolač nakon ujedinjenja dva zavoda koja su do tada postojala u gradu. Počeli smo od nule, a danas smo prepoznatljiva institucija i vrhunac i kruna našeg rada je upravo ovaj nedavno otvoreni Geo-portal.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije