Nakon dvije godine završena obnova: Isa-begov hamam u novom sjaju

02.05.2015. 09:01 / Izvor: Oslobođenje
Nakon dvije godine završena obnova: Isa-begov hamam u novom sjaju

Radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hamama su završeni. Trenutno se unosi namještaj i uređuje enterijer. Hotel će raspolagati sa 19 soba i dva apartmana i biće dat u zakup.

Radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hamama su završeni. Trenutno se unosi namještaj i uređuje enterijer.

"Zahtjev za tehnički prijem je podnesen federalnom Ministarstvu za prostorno uređenje. Trenutno se čeka formiranje komisije za tehnički prijem. Očekujemo da bude završen u narednih 20-ak dana", rekao nam je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Svečano otvaranje hamama održat će se u drugoj polovini maja u sklopu tradicionalne manifestacije Dani vakufa u BiH koju Vakufska direkcija organizira petu godinu.

Obnova Isa-begovog hamama je počela prije dvije godine, nakon što je u ratu skoro pa potpuno uništen. Prvo se raščistio teren, odnosno srušene su stare pregrade u objektu, za koje je utvrđeno da ne mogu izdržati nadogradnju u okviru rekonstrukcije, a zatim se započelo sa izuzetno zahtjevnim građevinskim radovima.

S obzirom na to da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH, redovni nadzor nad svim radovima vršio je federalni Zavod za zaštitu spomenika. Prema projektu obnove, dio hamama ostao je u okviru objekta, ali su lijevi i desni dio pretvoreni u hotel.

Hotel će raspolagati sa 19 soba i dva apartmana i biće dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove je postavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Upravo su uređenje fasade i nabavka ukrasnih ljiljana oduzeli jako puno vremena, jer se određeni materijali nisu mogli nabaviti kod nas, nego su nabavljani u Turskoj.

"Prolongiranje otvaranja nije utjecalo na cijenu, a ukupna investicija obnove će iznositi 2.600.000 KM", rekao je Zajimović.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH izvršila je sve tehničke pripreme za realizaciju projekta, iz svojih sredstava je finansirala izradu glavnog projekta, prikupljanje neophodne dokumentacije, kao i obezbjeđivanje svih dozvola za početak radova. Radove na rekonstrukciji Isa-begovog hamama finansira Direkcija za vakufe Republike Turske.

Foto: S.GUBELIĆ

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije