KS: Ugovor sa investitorom potpisat će pet kandidata

31.01.2015. 08:43 / Izvor: Oslobođenje
KS: Ugovor sa investitorom potpisat će pet kandidata

Mladima će se na ovaj način omogućiti da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

Kandidati koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo u cilju rješavanja stambenih pitanja mladih putem zakupa vrlo brzo trebali bi potpisati ugovore i useliti u stanove. Po riječima Čedomira Lukića, ministra stambene politike KS-a u ostavci, završena je procedura i prvih pet od sedam kandidata koji su se prijavili i ispunili uslove potpisat će ugovor sa investitorom.

Prava i obaveze

"Dokumentacija je poslana Fondu Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe Kantona Sarajevo i oni će sa kandidatima potpisati ugovore. Vlada KS-a je dala saglasnost na sporazum koji će biti zaključen između navedenog fonda i nadležnog ministarstva, a kojim su utvrđeni prava i obaveze sporazumnih strana. Radi se o pet stanova koji su predmet ovog sporazuma i oni su u općini Vogošća, u Rosuljama, površine od 41 do 58 kvadratnih metara. Ministarstvo na ime poticaja za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana, Fondu, po zaključenju ugovora između Fonda i kandidata sa konačne rang-liste, uplaćuje iznos od 10 posto od utvrđene kupoprodajne cijene stana i to u 10 jednakih godišnjih rata i taj iznos se uračunava kao dio uplaćene kupoprodajne cijene stana", kazao je Lukić.

Mladima će se na ovaj način omogućiti da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

Notarski ugovor

"Ako bi se na nekoj lokaciji podstanarstvo plaćalo 300 KM, od investitora će biti zatraženo da taj zakup kupcu umanji za 20 posto. U ovom slučaju kupac će mjesečno za zakup izdvajati 240 KM. Uz ovaj iznos će biti u obavezi istovremeno izdvajati i najmanje 150 KM mjesečno za otkup stana, s tim da ovaj iznos voljom kupca može biti i veći ukoliko želi što prije otplatiti stan", objasnio je ministar Lukić.

Pojedinosti vezane za kupoprodajni ugovor između kupca i investitora biće regulisane notarskim ugovorom.

"Sa investitorom će se odmah utvrditi cijena stana i potvrda da stan ne može prodati nikome drugom osim korisniku sa kojim potpiše notarski ugovor, jer na taj način osiguravamo korisnika. A korisnik neće biti u mogućnosti da uradi bilo kakve malverzacije jer će u slučaju takvih pokušaja ostati bez sredstava koja je ulagao i koja je dala Vlada KS-a. Tako da će to istovremeno biti garancija investitoru da će korisnik otkupiti stan, ali i korisniku da investitor taj stan neće moći prodati drugom, osim u slučaju odustajanja", istakao je Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije