Kredit za solarne kolektore u MFK Partner

24.04.2014. 12:25 / Izvor: eKapija.ba

MKF Partner na ovogodišnjem Grapos-Expo 2014 predstavila je projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ koji se realizuje u saradnji sa USAID-om.

MKF Partner na ovogodišnjem Grapos-Expo 2014 predstavila je projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ koji se realizuje u saradnji sa USAID-om.

Kako su za eKapija.ba pojasnili iz MKF Partner projekat podrazumijeva obezbjeđenje tehničke i poslovne edukacije te pružanje finansijske podrške u vidu kreditnih i bespovratnih sredstava za zainteresovane preduzetnike za proizvodnju i montažu solarnih kolektora/sistema.

"U projektu kroz obezbjeđenje kreditnih sredstava i savjetodavnu pomoć, omogućavamo zainteresiranim klijentima da kupe i koriste solarne kolektore/sisteme za potrebe domaćinstva ili biznisa", pojasnili su iz Partnera.

Svrha projekta je pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora i stvaranje lanca vrijednosti između proizvođača i korisnika solarnih kolektora/sistema te povećanje korištenja solarnih kolektora u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD, od čega je, pored sredstava USAID-a, učešće Partnera oko 220.000 USD.

U pomenutom projektu učestvuje 20 firmi iz BiH čiji je osnovni cilj uspostavljanje održive proizvodnje solarnih kolektora i instalacija/montaža što većeg broja solarnih sistema sa namjerom povećanja korisnika solarne energije u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta na inicijativu Partner mikrokreditne fondacije kao implementatora projekta osnovano je Udruženje "EKOSOLAR".

Udruženje "EKOSOLAR" je registrovano u Tuzli i trenutno broji 20 članova, i otvoreno je za nove članove. Pored navedenog, cilj udruženja je i pružanje drugih usluga iz oblasti solarne energije, kao što su: edukacije, radionice, obuke, promotivne aktivnosti, širenje svijesti o prednostima korištenja solarne energije i slično.

Kako kažu u Partneru formiranje udruženja predstavlja veliki uspjeh za projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" jer će omogućiti proizvođačima očuvanje i unaprjeđenje proizvodnje solarnih kolektora, dok za Partner MKF formiranje ovog udruženja predstavlja ispunjenje misije kroz podržavanje razvoja mikropreduzetnika, podsticanje domaće proizvodnje i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije.

U okviru projekta  već jeodržana edukacija u oblasti instaliranja ostrvskih fotonaponskih sistema. Učesnici edukacije su bili proizvođači solarnih kolektora koji učestvuju u projektu "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji je finansiran od strane USAID-a.

Cilj edukacije je bio da učesnici steknu, kroz teoretske i praktične vježbe, osnovna znanja vezana za definisanje kapaciteta fotonaponskog sistema, vrstu i kvalitet opreme, osnove instaliranja sistema kao i ekonomske aspekte u ovoj oblasti. 

Pored teorijskog dijela, učesnici su prošli obuku u praktičnom instaliranju fotonaponskog sistema (1 blok), tokom koje su imali priliku, da uz pomoć i vodstvo instruktora i asistenata, instaliraju jednostavni ostrvski fotonaponski sistem koji sadrži sve elemente kao i sistemi koje će proizvođači nuditi na tržištu.

Podsjećamo, USAID je povodom produženja trajanja projekta do jula 2016. godine, u okviru ceremonije otvaranja Info centra za energetsku efikasnost Kantona Tuzla, upriličio ceremoniju potpisivanja sporazuma sa učesnicima projekta.

Selma Jahić, direktor sektora za kreditne plasmane Partner mikrokreditne fondacije istakla je kako je ovaj projekat započet prije dvije godine kada je bilo skoro nemoguće zamisliti da će se uspjeti uspostaviti domaća proizvodnja solarnih kolektora u BiH.

"Nakon zajedničkog zalaganja uspjeli smo napraviti taj pionirski korak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije."

E. Ko.

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije