Kreće obnova puta Foča-Šćepan Polje

24.01.2015. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Kreće obnova puta Foča-Šćepan Polje

Prva mjera je da će se zabraniti saobraćaj svim vozilima preko 12 tona, što znači da autobusi gabarita preko osam metara dužine neće moći saobraćati. U naredna četiri mjeseca poslovi bi trebali biti završeni.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić razgovarao je juče u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem i predstavnicima JP „Putevi RS“ o iznalaženju rješenja za rekonstrukciju puta Foča-Šćepan Polje. Dogovoreno je da će se, prije izrade glavnog projekta Foča – Hum, sa međudržavnim mostom i izradu studijske dokumentacije za poboljšanje puta Sarajevo-Foča, u naredna četiri mjeseca pristupiti poboljšanju ove putne komunikacije.

Mašić kaže da je sa resornim ministrom dogovorio da se prije početka turističke sezone pristupi obnovi putne komunikacije Foča-Šćepan Polje. Posao na proširivanju puta i stvaranju uslova za bezbjednost saobraćaja u narednim mjesecima biće povjeren preduzeću Putevi RS, koje će angažovati izvođače radova.

"Do početka turističke sezone, a neki poslovi će krenuti čim vrijeme dozvoli, uradiće se mnogo na obnovi ovog puta. Prva mjera je da će se zabraniti saobraćaj svim vozilima preko 12 tona, što znači da autobusi gabarita preko osam metara dužine neće moći saobraćati. Krivine sa malim radijusom će biti ispravljene, napraviće se nove pozide, izraditi bankine ranije, proširiti put gdje god je to moguće i u naredna četiri mjeseca ovi poslovi trebaju da se završe. Insistirali smo da se put bolje održava i da kontrola saobraćaja bude bolja, kao i da se izričito poštuju saobraćajni propis", naveo je Mašić.

Načelnik Mašić rekao je da je i ranije upućivao zahtjeve resornom Ministarstvu tražeći rješenja za putnu komunikaciju Foča-Šćepan Polje.

Ističe da će trajno rješenje ponuditi glavni projekat koje je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske usaglasilo sa Evropskom komisijom za izradu glavnog projekta Foča-Hum, sa međudržavnim mostom i izradu studijske dokumentacije za poboljšanje puta Sarajevo-Foča.

"Ono što je činjenica je da se trajno rješenje vidi kroz međunarodni projekat u saradnji BiH i Crne Gore, i to je projekat koji je sada u fazi, izabran je izvođač radova na projektovanju koje bi trebalo da bude završeno u ovoj godini, a da investicija krene u narednoj godini. Investicija se sastoji iz dvije faze, prva je izgradnja tog puta sa mostom koji bi bio stotinjak metara uzvodno uz Taru, a druga faza obnova puta Foča-Sarajevo, odnosno izgradnja treće saobraćajne trake uz Rogoj i niz Rogoj. Ono što smo mi tražili jeste da se izgradnja ovog puta ne veže za igradnju Buk Bijele što je ranije bila kočnica bržeg početka radova na ovoj trasI", rekao je Mašić

Mašić je naglasio da je put prema Šćepan Polju veoma bitan za sve građane Foče i da opština Foča želi da stvori sve uslove da ovaj put bude bezbjedniji i funkcionalniji, ali da se to mora realizovati u saradnji sa institucijama RS, BiH i Crne Gore.

Istakao je da je problem saobraćaja na putu prema Šćepan Polju aktuelan decenijama unazad, i da saobraćajna nesreća koja se nedavno desila na ovoj putnoj komunikaciji ne treba da se koristi za bilo kakve druge svrhe, a posebno ne za, kako je rekao, političku promociju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije