Klinički centar ne poništava javni poziv: Slučaj Konvikt ode preko granice

22.08.2014. 09:41 / Izvor: Oslobođenje
Klinički centar ne poništava javni poziv: Slučaj Konvikt ode preko granice

Juče poslije 15 sati kurir iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu donio je pismo u HKD Napredak u kojem se kaže da KC neće poništiti javni poziv za zakup Napretkove zgrade, bivše Očne klinike,

Juče poslije 15 sati kurir iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu donio je pismo u HKD Napredak u kojem se kaže da KC neće poništiti javni poziv za zakup Napretkove zgrade, bivše Očne klinike, a što je HKD od njega nedavno tražio.

Ovim se, dakle, produžava slučaj Konvikt, nastao nakon što je u vezi s objektom koji je izvorno vlasništvo HKD-a Napredak 8. augusta ove godine KCUS raspisao pomenuti javni poziv, o čemu se, kako saznajemo, u srijedu raspravljalo i u OHR-u.

"Prema našim saznanjima, OHR će se oglasiti tim povodom", rekla nam je savjetnica za gospodarstvo HKD-a Snježana Dejanović-Alibegović, koja je u srijedu razgovarala s predstavnikom američke ambasade u BiH iz Odjela za politiku Khanhom Nguyenom.

Samo šutnja

"Ohrabreni smo ovom posjetom, a prije svega obećanjem gospodina Nguyena da će se, nakon razmatranja svih činjenica, Ambasada aktivnije uključiti u rješavanje problema", kaže Dejanović-Alibegović, napominjući da se HKD ovim povodom obratio na sve relevantne adrese u državi.

"Neugodno smo iznenađeni šutnjom na koju smo naišli. Da li je ova zbog godišnjih odmora ili zbog nečeg drugog, ne bismo nagađali, ali je simptomatično da nam se nitko nije obratio nakon primitka pisma, izuzev predstavnika američke ambasade", ističe savjetnica HKD-a, što je, navodi dalje, i bio razlog da Napredak problem vraćanja svoga objekta, nacionalizovanog nakon 2. svjetskog rata, internacionalizuje.

"Obratit ćemo se i predsjedniku i premijeru Republike Hrvatske, gospodi Josipović i Milanović, kao i ministrici spoljnih poslova gospođi Vesni Pusić. Jer, i Napredak, i njegov predsjednik prof. Topić uvijek su njegovali dijalog u ovoj sredini, bili faktor zbližavanja, ali smo spremni ići i do Suda", kaže Dejanović-Alibegović.

 HKD Napredak je uputio zahtjev KCUS-u za poništavanje javnog oglasa, tražeći da se objekat njima da na korištenje, po simboličnoj naknadi.

Nama je juče rečeno da je Napretkov dopis proslijeđen Komisiji za izdavanje poslovnih prostora i pravnoj službi, te da će stav KCUS-a biti poznat nakon završetka rada Komisije i stručne službe i stavljanja potpisa generalnog direktora.

Kriteriji potiru jedni druge

Prema onome što stoji u pismu koje je juče dobio Napredak, u KC-u smatraju da ne postoje zakonski osnovi da se Napretku da objekat na korištenje, po simboličnoj naknadi, dakle mimo javnog poziva, koji je otvoren do 23. augusta.

U pozivu stoji da je početna, najniža cijena zakupa 12 KM po kvadratu plus PDV, da djelatnost kojom će se baviti zakupac ne smije biti u suprotnosti sa djelatnošću KCUS-a (hoće li se reći da je to prostor samo za nečiju malo veću kliniku?), da je kriterij za odabir najpovoljnijeg zakupca ponuđena cijena...

No, napominje se i to da KCUS zadržava pravo da bez ikakvog ograničenja između prijavljenih ponuđača izvrši odabir za KC najpovoljnijeg zakupca.
Prof. Franjo Topić podsjeća na to da HKD nije htio aktuelizirati pitanje vraćanja Konvikta sve dok ne prođu izbori:

"Bili smo zatečeni javnim pozivom i mi mislimo da je jedino suvislo njegovo poništavanje, a da se potom postupi prema odluci UO, koji je objekat svojevremeno ustupio Napretku. Moja su saznanja da većina u UO, kao i u Ministarstvu zdravstva FBiH, i sada smatra da je to jedino pravedno", ističe prof. Topić. Dejanović-Alibegović kaže kako je očito da se u KC-u činjenice uzimaju selektivno, kako nekome odgovaraju.

HKD Napredak još se nije prijavio na javni poziv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije