Kinezi grade super brzu prugu Beograd-Budimpešta

15.09.2014. 13:05 / Izvor: RTS
Kinezi grade super brzu prugu Beograd-Budimpešta

Srbija i Kina organizirat će decembru u Beogradu summit 16 vođa zemalja središnje i istočne Europe, dogovorili su kineski i srbijanski premijer Li BeogradKeqiang i Aleksandar Vučić.

Srbija i Kina organizirat će decembru u Beogradu summit 16 vođa zemalja središnje i istočne Europe, dogovorili su kineski i srbijanski premijer Li Keqiang i Aleksandar Vučić, javlja Radio-televizija Srbije (RTS).

Osim što je suurganizator tog skupa, kineski će premijer tom prigodom s Vučićem i mađarskim kolegom Viktorom Orbanom potpisati i sporazum o gradnji super brze pruge Beograd-Budimpešta te otvoriti most preko Dunava između Zemuna i Borče na vojvođanskoj strani, koji grade kineske tvrtke.

RTS navodi da će dolazak Lija Keqianga u Srbiju biti prvi posjet kineskog premijera Beogradu poslije 30 godina. Premijer Aleksandar Vučić kazao je za RTS da je predstojeći summit u Beogradu "izuzetno važna i velika stvar za Srbiju" jer će to biti prvi put poslije 1986. godine da kineski premijer dolazi u Beograd.

 "Dolazi još 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe... Takvog skupa na teritoriju Republike Srbije nije bilo najmanje 35 godina", istaknuo je Vučić u izjavi za RTS.

Kako navodi RTS, China Railway Construction Corporation (CRCC) spremna je za tri godine izgraditi brzu prugu Beograd-Budimpešta, a osim infrastrukture, kineske tvrtke zainteresirane su i za ulaganja u energetski sektor i telekomunikacije.

Vučić je posjet Kini počeo razgovorima s predstavnicima nekoliko kineskih tvrtki, strojarskih, građevinskih i telekomunikacijskih korporacija, među njima i s predstavnicima kompanije CRCC koja treba graditi prugu Beograd-Budimpešta izjavivši da o tome očekuje "dogovor s premijerom Lijem" te da će pruga biti građena po uzoru na brze pruge u Kini kojima vlakovi voze i do 300 kilometara na sat.

Vučić je u izjavi tijekom dvodnevnog posjeta istaknuo i da je kineskim partnerima ukazao na "dva ograničenja - da Srbija nema vremena za čekanje i da gradnja ne može trajati 10 godina". Dodao je da su drugi problem državna jamstva te da je traženo više različitih koncepata - privatno-javno partnerstvo, koncesije i drugi načini kako da javni dug bude što manje opterećen. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije