Kasarna "Safet Zajko" postat će Centar za edukaciju, sport i rekreaciju

08.07.2014. 13:08 / Izvor: eKapija.ba
Kasarna 'Safet Zajko' postat će Centar za edukaciju, sport i rekreaciju

Nakon što je Općina Novi Grad od strane Vlada FBiH dobila na korištenje kasarnu "Safet Zajko" na period od pet godina počelo se raditi na uređenju parkovskih površina, šadrvana i fontana koje su tamo nekad postojale.

Nakon što je Općina Novi Grad od strane Vlada FBiH dobila na korištenje kasarnu "Safet Zajko" na period od pet godina počelo se raditi na uređenju parkovskih površina, šadrvana i fontana koje su tamo nekad postojale. Na ovome neće stati, cilj je formirati Centar za edukaciju, sport i rekreaciju.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad u razgovoru za portal eKapija.ba kaže kako se radi o kompleksu od 11 hektara u okviru kojeg se nalazi zasađeno i odgojeno zelenilo. Postoji prostor za sportske terene, atletske staze, šetnice... U jednoj predivnoj zelenoj oazi kasarne "Safet Zajko" nalazi i jedno stanište ptica.

"Imat ćemo prostor za jedan fudbalski stadion gdje bi trebala biti urađena umjetna trava i atletska staza. Tu će biti i jako lijep prostor za odmor i rekreaciju, gdje će postojati staze za vožnju biciklom, šetnju...", kaže Efendić, ističući kako će se truditi da ovo bude najbolji centar u gradu koji će u jednom urbanom dijelu imali parkove i sportska igrališta.

Pojašnjava kako postoji dovoljno prostora za izgradnju košarkaških igrališta, teniskih terena i drugih poligona. U kasarni postoji i vojna streljana koja se kako kaže, može preurediti za upotrebu ljudima koji se bave streljaštvom iz hobija ili streljaštvom kao sportom.

"Možemo napraviti poligon za odbojku na pijesku, a postoje čak i objekti koji mogu biti korišteni kao sportske dvorane. Također ima puno objekata koji se u saradnji sa partnerima mogu koristiti i u svrhu edukacije. Razmišljali smo da dio prostora ustupimo firmama koje će raditi u oblasti IT-a, oblasti gdje postoji velika potražnja na tržištu za mentalnom snagom, ljudima koji imaju znanja", pojašnjava Efendić.

Kaže prostor se može iskoristiti i za izgradnju smještajnih kapaciteta, poput motela za sportiste koji dolaze u Sarajevo.

"Ovo je naša vizija i ovo će koštati mnogo. Nakon uređenja, do jeseni ćemo otvoriti prostor za građane, dok će realizacija planiranih aktivnosti u okviru projekta trajati narednih godina. Ono što je bitno da mi imamo mjesto gdje će se ti svi sadržaji graditi", naglašava Efendić.

Kako se radi o milioniskim ulaganjima razumno je da će projekat trajati i da će ovisiti o daljoj odluci Vlade FBiH koja je ovaj objekat dala na korištenje Općini.

"Prema procijenama koje su urađene od strane Općine minimalna ulaganja u projekat su pet miliona maraka", kaže Efendić pojašnjavajući kako je nezgodno s obzirom da su objekat dobili na korištenje raditi i ulagati. "Razgovarat ćemo sa Vladom FBiH o našim ulaganjima i pomjeranju rokova. Vjerujem da ako se ovo stavi na dobar način u funkciju, da bi to trebalo i ostati tako."

Efendić smatra kako Općina godišnje može izdvajati dio sredstava za izgradnju sportskih terena, a mogu i u saradnji sa sportskim klubovima praviti partnerstva.

Foto: TVSA

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije