Izgradnja HE Vranduk: Objavljen tender za pretkvalifikaciju

20.03.2014. 11:18 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja HE Vranduk: Objavljen tender za pretkvalifikaciju

Javni poziv se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekat), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje gradevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

Kako je i najavljivao direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, ove sedmice je objavljen tender za pretkvalifikaciju za Izgradnju HE Vranduk 20 MW. Javni poziv se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekat), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje gradevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon, saznaje eKapija.ba.

Dokumentacija za pretkvalifikaciju se može dostaviti najkasnije do 17. aprila 2014. godine, nakon čega će JP EPBiH izvršiti evauluaciju pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalifikuju u maju tekuće godine će dobiti zahtjev za dostavu ponuda.

Projekat HE Vranduk se finansira iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija - Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Kreditni aranžman sa EBRD-om je već potpisan i operativan je, a u toku je i proces odobravanja finansiranja projekta od strane EIB-a. Ukupna vrijednost HE Vranduk je 127 miliona KM.

Kako se navodi u pozivu istražni radovi za izradu glavnog projekta HE  Vranduk su u toku. Terenski istražni radovi su praćeni i adekvatnim laboratorijskim ispitivanjima tla i stijena. Tokom istraživanja će se izvršiti bušenje oko 40 istražnih bušotina na pregradnom profilu, ulaznoj gradevini, strojari kao i duž buduće akumulacije HE Vranduk. Cilj istraživanja je priprema sveobuhvatne geološko-geotehničke, geofizičke i seizmološke dokumentacije kako bi projektant glavnog projekta HE Vranduk mogao u što kraćem roku po ulasku u posao osigurati osnove za početak izgradnje.

Pored toga Elektroprivreda BiH je okončala prvu faza eksproprijacije na lokaciji izgradnje hidroelektrane. Među preuzetim nekretninama su stambeni objekti, građevinsko zemljište pod stambenim objektima, poljoprivredno i šumsko zemljište. Druga faza eksproprijacije je pokrenuta.

HE Vranduk je značajan elektroenergetski objekat i sa aspekta zaštite okoliša. Hidroelektrana će proizvoditi „zelenu energiju" koristeći obnovljive izvore što će smanjiti ukupno zagađenje okoliša iz energetske proizvodnje što uključuje i smanjenje emisije stakleničkih plinova-C02 iz energetskog sektora. Elektroprivreda BiH sa izgradnjom ovog hidroenergetskog objekta doprinosi smanjivanju proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva što predstavlja benefit za BiH u kontekstu mogućih obaveza za smanjnje stakleničkih plinova koji se nameću na globalnom nivou. Osim toga HE Vranduk za elektroenergetski sistem, predstavlja stabilnost sistema, povećanje proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca.

JP Elektroprivreda BiH d d. Sarajevo u namjerava koristiti dio sredstava iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za troškove Projekta HE Una Kostela i HE Vranduk.

HE Vranduk je lociran u općini Zenica na lokaciji izmedu grada Zenice i naselja Nemila koje se nalazi u blizini naselja Vranduk. Oblast koja je obuhvaćena projektom nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosna, od željezničke stanice Jelina do profila brane locirane oko 150 m nizvodno od mosta "Bosna V" na glavnoj cesti i dalje lijevom obalom nizvodno d mosta "Bosna IV" do naselja Nemila. HE Vranduk je nova protočna hidroelektrana derivacionog tipa koja će raditi neprestano sa maksimalnim nivoom gornje vode 293.50 m nadmorske visine i sa malim rezervoarom vode. Projektovana je sa 19,63 MW instalisane snage sa tri agregata sa Kaplan turbinama. Proizvedena električna energija će biti prenesena i distribuirana mrežom do krajnjih kupaca.

HE Vranduk se sastoji od brane sa malim agregatom, ribljom stazom i deponijom zatvarača, ulazne građevine uzvodno na lijevoj obali, dovodnog tunela na lijevoj obali uzvodno od brane izmedu ulazne građevine i strojare, strojare, upravljačke zgrade, montažnog platoa i razvodnog postrojenja nizvodno na kraju dovodnog tunela.

Pored toga sastoji se od akumulacije u dužini od šest kilometara, novih pristupnih puteva i rekonstruisanih postojećih saobraćajnica, odvodnog kanala između strojare i nizvodnog korita, produbljenog nizvodnog korita između mosta Bosna IV i naselja Nemila (oko 2,5 km), privremenih konstrukcija zagata za izgradnju brane (u dvije faze), strojare i ulazne građevine.

Pretkvalifikacija i proces nabavke za ugovor koji će se finansirati iz sredstava kredita Banke su otvoreni za kompanije i "joint venture" kompanija iz svih zemalja.

Pretkvalifikacijska aplikacija mora biti kompletirana i dostavljena na adresu navedenu ispod najkasnije do 17. aprila 2014 do 12.00 sati.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije