Hadžić: Još nema saglasnosti za početak izgradnje mosta na Savi

23.04.2014. 13:02 / Izvor: nap.ba
Hadžić: Još nema saglasnosti za početak izgradnje mosta na Savi

Izgradnja mosta na Savi mogla bi početi sutra što se tiče bh. strane jer su osigurana finansijska sredstva i završena je sva procedura, ali Hrvatska je tražila sredstva od EBRD-a, ali saglasnost još uvijek nije stigla, kaže Hadžić.

Izgradnja mosta na Savi mogla bi početi sutra što se tiče bh. strane i Ministarstva prometa i komunikacija BiH, jer su osigurana finansijska sredstva i završena je sva procedura još prije 11 mjeseci, ali Hrvatska je tražila sredstva od EBRD-a i sva dokumentacija je poslana, ali saglasnost još uvijek nije stigla, kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Damir Hadžić, ministra prometa i komunikacija BiH.

"Sva dokumentacija poslana je EBRD-u na saglasnost i iako su predstavnici ovih finansijskih institucija slali jasne signale da ćemo dobiti odgovor do polovine marta još uvijek se to nije desilo", kaže Hadžić.

On je dalje pojasnio da su bh. i hrvatska Komisija već i izabrale kompaniju koja je ispunjavala tehničko-tehnološke uslove za izgradnju mosta, ali bez odgovora finansijskih institucija ne može započeti gradnja.

"Važno je napomenuti da saglasnost od finansijskih institucija tražimo ne zbog nas, nego zbog Hrvatske, jer mi imamo osigurane pare i ono do čega nam je jako stalo jeste da u narednih mjesec dana završimo ovu proceduru kad nivo rijeke Save bude na najnižem niovu kako bismo mogli završiti posao gradnje mosta, jer ona direktno utječe i na izgradnju 10 kilometara autoputa Koridora VC od Save do Orašja tako da nam je jako važno da završimo ovu priču s mostom", dodao je Hadžić.

Ministar je izrazio i žaljenje zbog bespotrebnog gubljenja vremena. "Bojim se da smo izgubili jako puno vremena zbog procedura Međunarodnih finansijskih institucija koje nisu najadekvatnije odgovorile na zahtjev koji je stavljen pred njih", dodao je Hadžić.

Vrijednost izgradnje mosta je 50 miliona eura, a novac će ravnomjerno izdvojiti Hrvatska i BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije