Gradnja ceste kroz Neum čeka da vlada dobije kredit

03.06.2013. 09:12 / Izvor: Oslobođenje
Gradnja ceste kroz Neum čeka da vlada dobije kredit

Gradnja ceste koja bi Neum povezala sa ostatkom BiH počne, pa stane, i nikako da završi, piše danas "Oslobođenje". Za to vrijeme bh. vlasti uvjeravaju građane Neuma da rade na rješavanju njihovih problema.

Gradnja ceste koja bi Neum povezala sa ostatkom BiH počne, pa stane, i nikako da završi, piše danas "Oslobođenje".

Za to vrijeme bh. vlasti uvjeravaju građane Neuma da rade na rješavanju njihovih problema. No, stvari na terenu ukazuju na to da će Neum nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine ostati izolovan sa svih strana.

"Na dionici Stolac - Neum zatekli smo samo tri urađena kilometra i veoma malo projektne dokumentacije, pa smo aktivirali još pet kilometara da se radi i projektnu dokumentaciju za još 11 kilometara, tako da je do sada urađeno osam do 8,5 kilometara ceste i još za 11 kilometara spremni su projekti. Sad smo u fazi kada tražimo finansijska sredstva od Evropske investicijske banke kako bismo završili u cijelosti tu cestu, koja bi bila dužine oko 30 kilometara, projektovane brzine 80 kilometara na sat, znači da bi se iz Stoca do naše obale u Neumu stizalo za oko 20 minuta", kazao je za "Oslobođenje" federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Cijena završetka tog projekta je, kazao je on, između 60 i 80 miliona KM, no ne može se tačno reći dok se ne kompletira projektna dokumentacija.

Ministar Bijedić je kazao kako namjeravaju tražiti od Evropske investicijske banke kredit od 300 miliona KM od kojeg bi uradili cestu Stolac - Neum, put Kladanj - Podpaklenik, obilaznicu Bihaća u Krajini, to jest modernu saobraćajnicu koja bi spojila Bihać sa graničnim prijelazom Izačić i još nekoliko tačaka na magistralnim cestama u Federaciji.

Za ovu inicijativu Ministarstvu prometa potrebna je saglasnost Ministarstva finansija i Vlade Federacije BiH, koja bi morala biti i garant za dobijanje kredita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije