Grad Tuzla će postati veliko gradilište

26.03.2015. 14:14 / Izvor: eKapija.ba
Grad Tuzla će postati veliko gradilište

Gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović istakao je danas u saopćenju da je opozicija upoznata sa veoma ambicioznim i realnim programom ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2015. godini.

Gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović istakao je danas u saopćenju da je opozicija upoznata sa veoma ambicioznim i realnim programom ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2015. godini.

Komentirajući navode koje je opozicija u Gradskom vijeću Tuzle iznijela jutros na konferenciji za novinare,  najavio je da će Grad Tuzla u ovoj godini postati veliko gradilište.

Jasno je da se gradonačelnik Tuzle izborio za donošenje Zakona o izdvajanju dijela dobiti od termoelektrana, na osnovu kojeg će budžet Grada Tuzla u 2015. godini biti veći za oko pet miliona KM, jasno je opoziciji i da su već utvrđeni projekti koji će se realizirati iz ovih i drugih budžetskih sredstava, utvrđen je i Program javnih nabavki za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidi koji projekti su planirani za realizaciju u ovoj godini. Opozicionim strankama je poznato i da je realizacija nekih projekata u toku, to se posebno odnosi na projekte u MZ koje gravitiraju Termoelektrani Tuzla, navodi se u saopćenju.

Također, dodaje da opozicija zna i da su neki ugovori sa izvođačima već potpisani, kao i da su procedure javnih nabavki za neke projekte u toku. Dakle, opozicija zna da će Grad Tuzla u ovoj godini, a u toku građevinske sezone koja tek predstoji, biti veoma veliko gradilište.

Zato je, ističe, jasno da je opozicija požurila da se istakne, kako bi ispalo da je već planirana gradnja njihova zasluga, iako je već bila zacrtana još u decembru 2014. u Budžetu Grada, a protiv kojeg su oni glasali.

Inače, u analizi Budžeta Grada Tuzla za 2015. godinu, koju je radio Fond Otvoreno društvo i EDA, utvrđeno je da se u 2015. godini za realizaciju projekata u ruralnim mjesnim zajednicama namjerava utrošiti oko 62,57%, a u urbane mjesne zajednice oko 37,43%, od ukupno predviđenih izdvajanja za kapitalne projekte komunalne infrastrukture. I ovi podaci su poznati vijećnicima, a dostupni su i na web stranici Grada („Budžet za građane“).

U Budžetu Grada Tuzle za 2015. godinu planirano je oko 17,4 miliona KM za ulaganje u komunalnu infrastukturu. (uključujući i sredstva po osnovu Zakona o izdvajanju dijela dobiti od termoelektrane).

Osim ovih sredstava, već su odobrena sredstva Svjetske banke u iznosu od oko 2,4 miliona KM za sanaciju komunalne strukture od posljedica prirodne nesreće. Izvršna vlast će i dalje nastojati ostvariti dodatna sredstva za realizaciju projekata iz međunarodnih fondova, kao i od viših nivoa vlasti.

"Na kraju, podsjećamo opoziciju da su 2014. godine svi kapaciteti i sav novac usmjereni na spašavanje ljudi i imovine od posljedica prirodne nesreće, na šta je utrošeno oko 8 miliona KM. Usprkos tome realizirani su projekti toplifikacije MZ Kreka u iznosu od preko 1 milion", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije