Dvorana u Mostaru: Banka spremna dati novac za dvoranu, ali znatno manju

01.08.2013. 09:54 / Izvor: Dnevni list
Dvorana u Mostaru: Banka spremna dati novac za dvoranu, ali znatno manju

Razvojna banka Vijeća Europe spremna je financirati izgradnju kulturno-sportskog centra, odnosno sportske dvorane u Mostaru, no ova institucija je mišljenja da Mostaru ne treba megalomanski objekt kakav je planiran.

Razvojna banka Vijeća Europe spremna je financirati izgradnju kulturno-sportskog centra, odnosno sportske dvorane u Mostaru, no doznajemo kako je ova institucija mišljenja da Mostaru ne treba megalomanski objekt kakav je planiran, već dvorana s oko 4000 mjesta. Naime, Razvojna banka je ponudila povoljan kredit koji bi, prema nekim informacijama, iznosio oko 26 milijuna eura i tehničku pomoć od oko 2,5 milijuna, no gradske vlasti su zatečene nakon informacija iz funkcionalne revizije koja u zaključku preporučuje smanjivanje opsega dvorane. Ova revizija urađena je za potrebe odobravanja kredita i prvi je korak k dobivanju novca. Ona je pozitivna i prema istoj Mostar ima šansu dobiti novac, no postavlja se pitanje odgovara li centru Hercegovine dvorana koja ne ispunjava ni minimum za održavanje bilo kakvog većeg natjecanja, jer dvorane za veća natjecanja trebaju imati minimum 5 tisuća mjesta.

Sportski radnici i stručnjaci koji su se u proteklom razdoblju bavili projektom dvorane, mišljenja su kako Mostar treba i mora imati veliki sportski centar jer samo u Mostaru ima više od 108 sportskih društava i respektabilnih klubova koji teže velikim rezultatima. Također smatraju kako čekanje i trud koji je vlast uložila u dosadašnji projekt ne treba tek tako baciti u vodu jer za nekoliko godina, kada bude gotova, dvorana neće zadovoljavati standarde. Sportski radnici u gradu također su iznenađeni mogućnošću smanjenja kapaciteta jer u slučaju da se bilo koji sportski klub iz Mostara ili Hercegovine plasira na neko veće natjecanje, dvorana kakvu Razvojna banka predlaže ne bi zadovoljavala potrebe natjecanja, a samim tim Mostarci bi ponovno morali svoje utakmice igrati pred nekom drugom publikom. I arhitekt Hasan Ćemalović, koji je radio reviziju glavnog projekta dvorane, upozorio je nedavno da ni objekt, za koji je prvotno planirano od 5 do 6 tisuća mjesta, ne odgovara potrebama grada, te da bi se projekt morao kvalitetnije uraditi jer nema sve sadržaje koji su potrebni za moderan kulturno-sportski centar.

Da postoje dileme oko najnovijih rješenja potvrdio nam je i direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Edin Prašo. O prijedlozima Razvojne banke nije mogao iznositi konkretne komentare, ali za njega osobno umanjenje kapaciteta nije najbolje rješenje. Prašo kaže kako još uvijek nema pred sobom nikakav dokument revizije, ali da je ona pri kraju. Jučer zbog godišnjih odmora nismo mogli dobiti komentar od mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića o tome hoće li njegov projekt koji je trebao biti svijetla točka u gradu završiti kao obična dvorana. Na kraju valja kazati kako će zadnju riječ imati upravo gradonačelnik Mostara i Gradsko vijeće, te je na njima odluka hoće li se prihvatiti kredit Razvojne banke i umanjenje dvorane ili će se čekati neki drugi kredit i donator koji bi Mostaru dao kulturno-sportski centar na svjetskoj razini kakav i zaslužuje. Poznajući situaciju i dosadašnju praksu vlasti, bojazan za dvoranu je opravdana.

Portal Setimes.com objavio je ovih dana kako će dugoočekivani dovršetak izgradnje novog sportskog i kulturnog centra u Mostaru uskoro postati stvarnost. Svjetlana Vukmirović, voditeljica projekata Western Balkans Investment Framework Europske unije u BiH kazala je tom prilikom kako je općeniti cilj projekta razvoj društvene infrastrukture, što će olakšati integraciju raznolikih etničkih i socijalnih skupina.

Projekt vezan za dvoranu, pišu razni portali, zajednički financiraju Western Balkans Investment Framework Europske unije i druge međunarodne financijske institucije koje podupiru društveno-ekonomski razvoj te pristupanje zapadnog Balkana Europskoj uniji. I iz pisanja tih portala iščitava se kako će dvorana imati 4000 mjesta, te kako će EU dati 2,5 milijuna eura, od čega 550.000 eura za pripremu projekta i tehničku pomoć, a 2 milijuna eura kao subvencije za plaćanje kamata na kredit Razvojne banke koji će iznositi 26 milijuna eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije