Česi investiraju u mini hidrocentralu na rijeci Prači

10.07.2014. 09:19 / Izvor: eKapija.ba
Česi investiraju u mini hidrocentralu na rijeci Prači

Kovačević je rekao da je tom prilikom u Pragu dogovorena vrijednost oko 4,5 miliona KM investicija koji se odnose na izgradnju mini hidrocentrale od 250 kW na rijeci Prači, u mjestu Vrhprača kod Podgraba kao i projekat dogradnje vodovodnog sistema za naselja Vrhprača i Podgrab.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević održao je jučer konferenciju za novinare na kojoj je predstavio aktinosti rukovodstva opštine u prošlonedeljnoj radnoj posjeti gradovima Prag i Štutgart gdje su uz pomoć konzulata Bosne i Hercegovine održani brojni sastanci sa predstavnicima vlasti i privrede ovih gradova.

Kovačević je rekao da je tom prilikom u Pragu dogovorena vrijednost oko 4,5 miliona KM investicija koji se odnose na izgradnju mini hidrocentrale od 250 kW na rijeci Prači, u mjestu Vrhprača kod Podgraba kao i projekat dogradnje vodovodnog sistema za naselja Vrhprača i Podgrab.

Izgradnja mini hidrocentrale na rijeci Prači, za koju je  projektna dokumentacija već završena, trebala bi početi naredne godine i prema Kovačevićevim riječima, predstavlja bitan projekat jer opštini donosi dodatne prihode u situaciji kada se lokalnim upravama generalno smanjuju budžeti  i omogućava konsolidovanje finansija kroz zakonske funkcije opština koje je država propisala.

Projekat dogradnje vodovodnog sistema  Vrhprača -  Podgrab, vrijednosti 1 milion dolara  realizovaće se kroz Razvojni program Vlade Češke, a preko ambasade ove države u Bosni i Hercegovini i povezaće vodovod sa Jahorine sa Vrhpračom i Podrabom i obezbjediti kvalitetno i uredno vodosnadbjevanje ovih naselja. Načelnik je danas izrazio zahvalnost Vladi Češke Republike kao i ambasadi sa kojom su i do sada imali uspješnu saradnju na više projekta, ali i  našim  sugradjanima u ovoj državi,  odnosno Željku Filipoviću koji je na neki način posredovao u povezivanju strana u ovom projektu i dodao da je veoma bitno i korisno za privredu Pala da će pri realizaciji ovog projekta kao podizvođači biti angažovane domaće firme.

U Njemačkoj su predstavnici opštine Pale imali priliku da se sastanu sa predstavnicima Vlade pokrajine Baden Vinterberg, gradonačelnikom Štutgarta, Privredne komore i rukovodstvom energane u komuni Felbah i ostvare kontakte za saradnju.

U Vladi pokrajine Baden Vinterberg predstavljeni su planovi protivpoplavne zaštite koji su jednim dijelom primjenjivi na  opštinu Pale, a kroz ostvarene kontakte izražena je i spremnost da se  pruzi pomoć RS i BiH putem  regionalnih  projekata zaštite od poplava.

Na sastanku sa upravom Štutgarta razmatrana je saradnja na nivou univerziteta i projekti razvoja opštine dok je Privredna komora ovog grada izrazila spremnost da podrži neke projekte kada je u pitanju turizam tim prije što ovaj region u smislu turizma potpuno ne predstavljen u Njemačkoj.

Kovačević je rekao da su prilikom posjete energani u Felbahu dogovoreni kontakti sa privatnim firmama koje bi kod nas mogle uspostaviti sličan sistem energane na biomasu koja bi proizvodila električnu energiju, a kao nus proizvod toplotnu energiju za Pale.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije