Za inovativni ekosustav digitalnih kulturnih dobara 10 milijuna eura

29.01.2015. 09:01 / Izvor: eKapija.ba
Za inovativni ekosustav digitalnih kulturnih dobara 10 milijuna eura

Od projekta se očekuje poticanje nove perspektive za istraživanje humanističkih i društvenih znanosti te promoviranje daljnje upotrebe digitalne kulturne baštine omogućavajući njezinu reinterpretaciju prema razvoju nove zajedničke kulture u Europi.

U okviru programa Horizon Evropska komisija je objavila natječaj za inovativni ekosustav digitalnih kulturnih dobara.

U program mogu učestvovati: EU28, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Lihtenštajn, Makedonija, Norveška, Srbija I Turska.

Planirani budžet za projekat iznosi  10.000.000,00 eura.

Natječaj je otvoren s ciljem odgovora na rastuću potražnju za dijeljenjem kulturnih bogatstava, istraživanja i stjecanja znanja o našoj baštini te prepoznavanju nove kulturne baštine koja se kontinuirano stvara. Njime se nastoji ukazati kako kulturna baština može promovirati kreativnost te potaknuti inovacije u istraživanjima, dizajnu i metodologiji te tako doprinijeti boljoj interpretaciji prošlosti, donijeti svježu perspektivu na pitanja kulture te identiteta i stvoriti društvene i gospodarske koristi. Podržava i promovira novi pristup i novu upotrebu digitalne kulturne baštine dostupne u znanstvenim kolekcijama, arhivima, muzejima, knjižnicama. Projekti koji će se natječajem financirati moraju digitalnim putem približiti kulturne sadržaje novoj publici kroz razvoj novog kulturnog okoliša, aplikacija, alata te usluga. Također, projekti podržani sredstvima ovog natječaja, trebali bi omogućiti nove modele i analize, interpretacije i razumijevanje europske kulturne i intelektualne povijesti kao i pristup ovih sadržaja publici na novi način (razvoj novih alata za korištenje materijala u znanstvenim zbirkama, arhivima, muzejima, knjižnicama).

Natječaj spada u kategoriju inovativnih aktivnosti, koje uključuju aktivnosti izravno usmjerene na izradu planova te aranžmana ili dizajna za nove, izmijenjene ili poboljšane proizvode, procese ili usluge. U sklopu njih prihvatljiva je izrada prototipa, testiranje, demonstriranje, pilotiranje, vrednovanje i tržišna replikacija širokog obuhvata.

Europska komisija očekuje projektne prijedloge u vrijednosti između dva i četiri milijuna eura, a stopa financiranja iznosi 70 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Od projekta se očekuje poticanje nove perspektive za istraživanje humanističkih i društvenih znanosti te promoviranje daljnje upotrebe digitalne kulturne baštine omogućavajući njezinu reinterpretaciju prema razvoju nove zajedničke kulture u Europi, ružanje inovativnih i kreativnih metoda za približavanje kulturnih dobara te izrada aplikacije i servisa kako bi se na novim, održivim načinom pristupilo i koristilo bogatom i raznolikom europskom digitalnom baštinom i poticanje suradnje između onih sa primarnom stručnosti u interpretaciji kulturnih podataka i istraživača sa komplementarnom stručnosti u digitalnom i interaktivnom okviru.

Natječaj je otvoren do 28.05.2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU