EU

Uoči referenduma Škoti brinu o zaposlenju

20.08.2014. 10:07 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Uoči referenduma Škoti brinu o zaposlenju

Referendum o nezavisnosti Škotske sve je bliži. Podrška za kampanju o nezavisnosti blago raste, ali veliki broj glasača i dalje je neodlučan.

Referendum o nezavisnosti Škotske sve je bliži. Podrška za kampanju o nezavisnosti blago raste, ali veliki broj glasača i dalje je neodlučan.

Pitanje na koje mnogi nemaju odgovor je kako će se nezavisnost odraziti na njihova radna mjesta.

Još je mjesec ostao do glasanja, a pojedinci već razmišljaju stomakom.

Jedna slastičarna u Edinburghu provodi vlastitu anketu referendumskim kolačićima.

Vlasnik Graham Savage objašnjava kako kupci mogu izraziti svoj stav kupovinom kolača na kojem piše 'da', 'ne' i 'suzdržan'.

Vjeruje da će do 18. septembra prodati 10.000 kolača.

"Ideja se dopala kupcima. Dolaze, kupuju i često ostanu da popričaju sa nama ili sa drugim kupcima o svojim stavovima vezanim za nezavisnost", kazao je Savage.

Prema službenim anketama, gotovo polovina Škota glasat će protiv nezavisnosti, dok je 13 posto stanovnika i dalje neodlučno.

Ako je suditi prema izboru kolača, neodlučnih je mnogo više, 19 posto.

Protivnici u prednosti

Posljednji podaci pokazuju da je broj onih koji će glasati za nezavisnost u blagom porastu. Ipak, protivnici su i dalje u prednosti.

Lider kampanje za nezavisnost Alex Salmond nije bio uvjerljiv na debati organiziranoj na lokalnoj televiziji. Sada pokušava pridobiti glasove "neodlučnih".

Salmond je rekao: "Prvo, trebamo osigurati bolji zdravstveni sistem. Drugo, zaustaviti napade na siromašne porodice i ljude sa poteškoćama u razvoju, koji se vrše kroz postojeće zdravstveno osiguranje. I treće, možda i najvažnije, ovo je pokušaj stvaranja boljih životnih uvjeta za mlade u Škotskoj".

U fokusu mnogih rasprava je ideja o nezavisnoj valuti.

Britanski političari odbacili su raniji prijedlog da se napravi valutna unija, ukoliko se Škotska odvoji.

Alistair Darling, lider kampanje protiv nezavisnosti, javno je prozvao svog suparnika Salmonda kako je njegov plan da funta ostane u opticaju, blago rečeno, "neodgovoran."

Osim stabilne valute, protivnici nezavisnosti smatraju da ostanak u Velikoj Britaniji ima i druge prednosti.

'Najuspješnija unija'

David Whitton, glasnogovornik kampanje za ostanak u uniji, kazao je: "Mi smo dio vjerovatno najuspješnije unije zemalja na svijetu. Unija Engleske, Velsa, Sjeverne Irske i Škotske traje već 307 godina i kao dio nje danas imamo sigurnost i stabilnost, kao i moć kojom nas Velika Britanija okružuje".

Ekonomske brige prate većinu glasača, tvrde analitičari.

"Radna mjesta mnogih bila bi ugrožena glasom 'za'. Vjerujem da će, koliko se god razlika u broju glasača za i protiv bude smanjivala kako se bliži glasanje, protivnici nezavisnosti, ipak, imati veću šansu za pobjedu", ocijenio je ekonomski analitičar Alastair McCaig.

Ljudi koji ne žive u Škotskoj neće imati pravo glasa. Ali to ih ne sprečava da izraze svoj stav. Premijer Australije je posljednji u nizu onih koji su uzburkali debatu, tvrdeći javno da samostalna Škotska nije u interesu ostatka svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU