Prisegnula prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

15.02.2015. 14:00 / Izvor: eKapija.ba
Prisegnula prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Zagrebu položila svečanu zakletvu i postala prva žena na čelu ove države. Kitarović je na zagrebačkom Markovom trgu potpisala svečanu zakletvu i primila predsjedničku lentu.

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Zagrebu položila svečanu zakletvu i postala prva žena na čelu ove države. Kitarović je na zagrebačkom Markovom trgu potpisala svečanu zakletvu i  primila predsjedničku lentu od predsjednika Ustavnog suda Hrvatske.

"Prisegom sam se obvezala da ću služiti svim građanima Hrvatske i svjesna odgovornosti, spremna preuzimam dužnost predsjednice zemlje. Bit ću predsjednica svih, bez obzira na političku, nacionalnu, rasnu i druge pripadnosti. Građani Hrvatske, vi ste me izabrali i vama ću služiti i odgovarati", poručila je Grabar-Kitarović.

Ukazujući da je hrvatska ekonomija već šest godina u krizi, Grabar-Kitarović je kazala da je sada vrijeme širokog konsenzusa i kompromisa kako bi se izdigli iznad pojedinačnih, a za uštrb općih interesa.

Nova radna mjesta koje privrednici trebaju otvarati, borba protiv korupcije i poreske reforme koje će rezultirati novim poslovnim projektima neka su od važnih pitanja koja je Grabar Kitarović istakla tokom inauguracije.

Na čelu najmlađe članice EU, Kitarović je naslijedila Ivu Josipovića, čiji je mandat trajao prethodnih pet godina.Ona će funkciju predsednika zvanično preuzeti 19. februara.

Osim hrvatskih zvaničnika, inauguraciji prisustvovuje 88 delegacija, a BiH predstavlja predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU