EU

Novi šef Delegacije EU u BiH Wigemark predstavio se javnosti

16.04.2015. 12:35 / Izvor: Fena
Novi šef Delegacije EU u BiH Wigemark predstavio se javnosti

Odnosi s Evropskom unijom (EU) su ključni za Bosnu i Hercegovinu što potvrđuje i činjenica da je 72 posto izvoza iz BiH bilo u zemlje EU prošle godine - kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Odnosi s Evropskom unijom (EU) su ključni za Bosnu i Hercegovinu što potvrđuje i činjenica da je 72 posto izvoza iz BiH bilo u zemlje EU prošle godine - kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark na prvoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Istakao je da bi građani BiH imali koristi od članstva u EU, potreban je pravi progres u pogledu socijalnih i ekonomskih reformi, a kada će se to desiti, zavisi od institucija i vlasti BiH, njihove brzine i efikasnosti prilikom provođenja ovih reformi.

Informirao je da je danas predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i  kazao da ne može zamisliti zanimljiviju i stimulativniju poziciju u BiH jer je BiH "predivna zemlja s bogatom kulturom, historijom i tradicijom."

Međutim, podsjetio je da se BiH već godinama bori sa socijalnim i ekonomskim reformama te da  nije ostvarila uvjete za kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

"Iskustvo je pokazalo da su ove reforme unaprijedile kvalitet života građana usmjeravajući zemlje bliže ka članstvu s EU", podsjetio je Wigemark.

Naglasio je jasne prednosti koje bi BiH stekla članstvom u EU - više radnih mjesta, veća povezanost s ostatkom Evrope te više pomoći prilikom uvođenja evropskih standarda o pitanju hrane, sigurnosti, zdravlja i transporta.

"To je i razlog zašto se ostale zemlje iz regije kreću ka EU", istakao je Wigemark i dodao da bi BiH postala dio evropske porodice potrebno je hitno provesti određene korake u partnerstvu između EU i BiH.

Prvi i jedan od koraka je implementacija zaključaka Vijeća EU za vanjske poslove iz decembra prošle godine te početak konsultacija s EU i međunarodnim finansijskim institucijama da bi se razvio plan reformi.

Na pitanje da li otprilike zna kada bi vlasti BiH mogle dostaviti plan reformi na koji su se obavezale uz zajedničku izjavu o opredijeljenosti BiH ka EU, odgovorio je da nema sumnje da su svi svjesni potrebe za ovim reformama.

"U posljednje vrijeme svjedočili smo pozitivnim izjavama političkih aktera u BiH u pogledu potrebe za ekonomskim reformama", kazao je Wigemark, dodajući da je o tome razgovarao danas s Ivanićem.

Naglasio je da je predloženo, zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Svjetskom bankom i ostalim međunarodnim finansijskim institucijama, da se sastanu i diskutuju o navedenim reformama s predstavnicima novoimenovanih vlasti u BiH te najavio da se to desiti početkom maja.

Poručio je da su ovdje da pomognu BiH, ali da sve odluke donose bh. politički lideri te da to niko ne može uraditi uime BiH.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU