Foči i Plužinima 376.000 eura za projekat prekograničnog razvoja

29.07.2013. 17:01 / Izvor: eKapija.ba
Foči i Plužinima 376.000 eura za projekat prekograničnog razvoja

Opštine Plužine i Foča dobile su 376.000 eura od EU za projekat održivog prekograničnog razvoja.

Opštine Plužine i Foča dobile su 376.000 eura od EU za projekat održivog prekograničnog razvoja, u kome su kao osnovne oblasti djelovanja istaknuti turizam, ruralni razvoj i zaštita životne sredine. Početak projekta ozvaničili su u Plužinama predstavnici dvije opštine i turističke organizacije koji su naveli da će njegova realizacija trajati dvije godine.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović rekla je da Foča ima gotovo iste prirodne potencijale kao i Plužine i da je neophodno unaprijediti rafting Tarom i Drinom.  -"Da bismo pomogli rafterima da efikasnije i u skladu sa zakonom naprednije obavljaju svoju djelatnost, moramo riješiti neke dosadašnje dileme kako bismo turistima ponudili kvalitetniju uslugu. Tome će doprinijeti studija ruralnog razvoja koja, osim turizma, tretira i poljoprivredu, odnosno zdravu ishranu", navela je Srndovićeva, objavljeno je na web portalu Opštine Foča. 

Menadžer projekta Marija Bakrač istakla je da će prekogranična saradnja biti realizovana obukom turističkih radnika, skipera, vodiča, spasilaca i pružalaca smještajnih usluga, učešćem na sajmovima, kao i izradom zajedničkog veb sajta i propagandnog materijala.

Bakrač je navela da projekat podrazumijeva i obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, postavljanje info tabli, znakova i klupa, a predviđena je i izrada strategije ruralnog razvoja, uklanjanje privremenih deponija, nabavka i postavljanje kontejnera, kao i podizanje nivoa svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil rekao je da je značaj projekta veliki, jer EU zahtijeva formiranje evroregiona.  -"Za Plužine i Foču posebno su značajni slični razvojni projekti i bliskost prirodnih resursa, prije svega hidropotencijal. Neophodno je promovisati i povezivanje dvije države izgradnjom brze ceste Nikšić – Plužine – Foča - Sarajevo, koju Crna Gora ima u planskim programima"- naveo je Cicmil.

Prema njegovim riječima, investicija u brzu cestu značila bi mnogo za razvoj čitavog regiona, posebno Crne Gore i BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU