Bruxelles predlaže novčane nagrade za spajanje općina u Hrvatskoj

09.04.2015. 12:45 / Izvor: Novi list
Bruxelles predlaže novčane nagrade za spajanje općina u Hrvatskoj

U Europskoj komisiji smatraju da Hrvatska ima previše gradova i općina, neučinkovitih s obzirom na trošak, te predlažu da se odluče na dobrovoljno spajanje - uz novčani poticaj.

U Europskoj komisiji smatraju da Hrvatska ima previše gradova i općina, neučinkovitih s obzirom na trošak, te predlažu da se odluče na dobrovoljno spajanje - uz novčani poticaj. Upravo to savjetovali su predstavnicima Vlade činovnici iz Bruxellesa, koji su boravili u Zagreb povodom konzultacija oko provođenja Nacionalnog plana reformi.

Hrvatska bi trebala imati mehanizam poticanja i ohrabrivanja lokalnih vlasti da se dobrovoljno odluče na spajanje općina i gradova. Model koji EK sugerira Hrvatskoj najsličniji je onome u Finskoj. Iako ta država tek treba objaviti analizu učinaka 10-godišnje reforme, Hrvatska bi očito prema mišljenju stručnjaka EK trebala krenuti u takav pothvat, objavio je nedavno Novi list.

U Komisiji inzistiraju i na tome da se smanji broj, a samim time i trošak, agencija u Hrvatskoj, a rezovi se očekuju i po područnim jedinicama ministarstava.

U EK žele i da Hrvatska ubrza mirovinsku reformu. Bruxelles je tražio skraćivanje roka podizanja životne dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, ali je Vlada ostala kod starog datuma 2030. godine. No, sada zahtijevaju da se ubrza donošenje odluka o ukidanju beneficiranog radnog staža, na što se RH i obvezala, ali zasad odluke nisu donesene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU