Rast industrijske proizvodnje od 4,9 odsto

06.02.2015. 08:16 / Izvor: SRNA
Rast industrijske proizvodnje od 4,9 odsto

Industrija Republike Srpske ne propada i prošlogodišnji rast industrijske proizvodnje od 4,9 odsto pokazuje da ona postoji i da se razvija, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Industrija Republike Srpske ne propada i prošlogodišnji rast industrijske proizvodnje od 4,9 odsto pokazuje da ona postoji i da se razvija, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

On je istakao da Srpska nije zadovoljna stopom rasta, ali da će se u narednom periodu tražiti rješenja za preobražaj industrijskog sektora.

Pred početak naučnog skupa "Reindustrijalizacija - zabluda ili da nemoguće postane moguće" na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, Đokić je izrazio nadu da će biti pronađen najbolji način da Srpska u narednim godinama ima razvijenu industriju.

On je pozvao akademsku zajednicu u Srpskoj da bude dio reformi koje će Vlada voditi u narednim mjesecima.

"Za mene je važno da nađemo način da ogromno znanje koje leži u obrazovnim institucijama Srpske iskoristimo i spojimo sa realnim životom", zaključio je Đokić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka Dragan Mikerević rekao je da bez proizvodnje dobara nije moguće pronaći rješenje za "bolje sutra", te da država mora uzeti učešće, ne samo kao regulator, nego i kao učesnik u privrednom životu zemlje.

On je ocijenio da se liberalni pristup ekonomiji, pod dirigentskom palicom MMF-a i Svjetske banke, te takozvanog vašingtonskog konsenzusa koji je podrazumijevao privatizaciju, nije dao odgovarajuće rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama, gdje je stvorio jaz između siromašnih i bogatih.

"Sigurno je da globalni procesi diktiraju šta će preduzeti odgovarajuća zemlja, a loše provedena tranzicija i nedovoljno razvijene i neefikasne institucije su objektivne okolnosti koje nam ne daju da započnemo neki brži rast i razvoj da bi uhvatili korak sa svijetom", naveo je Mikerević.

On je dodao da BiH tri puta zaostaje za prosječnim BDP-om Evropske unije, te da bi BiH, uz predviđeni rast od jedan odsto, trebale 84 godine da dostigne današnji prosjek EU.

Mikerević je naveo da Balkan ima problem što ne može da se riješi određenih političkih problema, te da je ovo istorijski nestabilno područje i da je ključ u tome da li EU i SAD žele da vide Balkan drugim očima.

"Ovdje nije problem javne potrošnje, nemamo visoke penzije i plate, ali je problem malog BDP-a. Imamo ozbiljan problem realnog sektora, jer sve što bismo radili ne isplati se", rekao je Mikerević i dodao da se reindustrijalizacija ne može raditi bez investicija.

Naučni skup "Reindustrijalizacija - zabluda ili da nemoguće postane moguće" organizovao je Ekonomski fakultet u Banjaluci povodom 40 godina postojanja ove visokoškolske ustanove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital