Raiffeisen Bank BiH godinu završila sa dobiti od 53,8 milijuna KM

15.04.2015. 13:33 / Izvor: eKapija.ba
Raiffeisen Bank BiH godinu završila sa dobiti od 53,8 milijuna KM

Usprkos izazovnom poslovnom okruženju mogu reći da smo prethodnu godinu završili sa ukupnom neto dobiti od 53,83 milijuna KM što je porast od 26,7 posto u odnosu na 2013. godinu, kazao je Karlheinz Dobnigg, direktor Raiffeisen bank u BiH.

Usprkos izazovnom poslovnom okruženju, drago mi je da mogu reći da smo prethodnu godinu završili sa ukupnom neto dobiti od 53,83 milijuna KM što je porast od 26,7 posto u odnosu na 2013. godinu, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Karlheinz Dobnigg, direktor Raiffeisen Bank u Bosni i Hercegovini.

Predstavljajući rezultate poslovanja za 2014. godinu naveo je da su kroz optimizaciju procesa te prilagođavanje tržišnim uvjetima uspjeli zadržati njihovu tržišnu poziciju i stabilnost poslovanja a čemu u prilog ide i ukupni kapital banke koji je na kraju prošle godine iznosio 530 milijuna KM.

"U razdoblju koje je pred nama nastavit ćemo slijediti strategiju inovatora kako bismo našim klijentima ponudili sveobuhvatnu i kvalitetnu uslugu", kazao je Dobnigg dodavši da je banka u 2014. godini proširila svoju mrežu otvorenjem dvije nove poslovnice na području Sarajeva što je potvrda sigurne opredijeljenosti Banke da nastavi poslovati na ovom tržištu.

Dodao je da je banka u prošloj godini nastavila aktivno podržavati stanovništvo i bh. gospodarstvo te su novi krediti na kraju godine iznosili preko 800 milijuna KM.

"Godina je završena sa ukupnom aktivom od 3,7 milijardi KM, dok su depoziti od 2,9 milijardi KM pokazatelj povjerenja klijenata u banku ali i u bankarski sektor", smatra on. 

Osim novih proizvoda prošloj godini su ponudili usluge kao što su "overdraft" za mala i srednja poduzeća koji omogućuje prekoračenje po transakcijskom računu za pravna lica u maksimalnom iznosu od 195.000 KM. Isto je namijenjeno financiranju tekuće likvidnosti, a odobrena sredstva klijent može koristiti po potrebi, bez prethodne najave banci, dok se povrat kredita vrši automatski prilikom priliva sredstava na račun klijenta.

Dodaje da je u ovu godinu Raiffeisen banka ušla sa ponudom novih proizvoda na tržištu. Tako je u segmentu poslovanja sa fizičkim licima klijentima prva na ovom tržištu ponudila POS uređaje za beskontaktno plaćanje kao i beskontaktne kartice za brže i sigurnije plaćanje. Dok je u segmentu poslovanja sa pravnim licima svoju ponudu obogatila faktoring uslugom. Time je,kaže, postala prva banka koja je uvela ovu uslugu. 

Tokom 2015. godine, Raiffeisen banka će sa ciljem kontinuiranog praćenja trendova i dalje raditi na poboljšanju usluge Internet bankarstva koje klijentima omogućava lakše, brže i povoljnije poslovanje, ne zanemarujući pri tome ni tradicionalni način pružanja svojih usluga putem poslovnica, naveo je Dobbing.

Što se tiče makroekonomskih pokazatelja za ovu godinu kazao je da očekuju rast BDP-a od 2,5 posto. Ovu prognozu temelji na najavi većeg investicijskog ciklusa kao rezultata obnove nakon poplava te nastavak trenda rasta izvoza roba i prerađivačke industrije. "Budući da je vlast formirana na višim razinama smanjen je rizik političke nestabilnosti,"kazao je Dobnigg. Također navodi da novui sporazum sa MMF-a  vodi ka smanjenuju fiskalnog deficita do razine od 2,5 posto.

Sanela Pašić, zamjenica direktora Raiffeisen banke BiH i članica Uprave, kazala je da je banka stabilna što pokazuje visok iznos likvidnosti kao i značajan iznos sredstava koje imaju u Centralnoj banci. "Primarno se financiramo depozitima na domaćem tržištu koji iznose oko 2,9 milijardi KM. Kontinuirana potvrdu povjerenja građana vidimo u smislu priliva depozita", kazala je ona. Navodi da je  sve ovo razlog za zadovoljstvo te da nastavljaju sa istim poslovnim modelom u ovoj godini. 

Dodaje da su krediti plasirani stanovništvu i poslovnom sektoru na razini prošlogodišnjih te da je razina problematičnih kredita niža od one koje su imali godinu prije. 

Na konferenciji je također istaknuto da je Raiffeisen Bank u 2014. godini kao društveno odgovorno poduzeće donirala više od milijun KM školama, udruženjima, lokalnim zajednicama i drugima koji su bili ugroženi  poplavama. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital