Konsolidovana dobit Raiffeisen banke 83 miliona eura

22.05.2015. 07:56 / Izvor: eKapija.ba
Konsolidovana dobit Raiffeisen banke 83 miliona eura

Prihod iz redovnog poslovanja opao je za 17 procenta, odnosno 227 miliona eura, te iznosi 1.118 miliona eura na godišnjoj osnovi.

Raiffeisen Bank International AG (BBI) ostvarila je u prvom kvartalu ove godine, neto dobit prije oporezivanja od 188 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 22 procenta ili 52 miliona eura u odnosu isti period 2014. godine, saopćeno je iz Raiffeisen banke.

Dobit poslije oporezivanja opala je za 42 procenta na godišnjoj osnovi, te iznosi 100 miliona eura. Konsolidovana dobit iznosila je 83 miliona eura u prvom kvartalu, što predstavlja smanjenje za 48 procenata ili 77 miliona eura.

Prosječan broj dionica u opticaju u izvještajnom periodu iznosio je 292,4  miliona (u poređenju sa istim periodom prošle godine: 268,1 milion). Pomenuto je rezultiralo zaradom po dionici od 0,29 eura.

"U prvom kvartalu naše redovno poslovanje odvijalo se u skladu sa očekivanjima. Međutim, prve mjesece ove godine obilježila je izuzetno velika volatilnost deviznog kursa. Posebno je kretanje švicarskog franka, rublje, hrivnje i američkog dolara imalo veliki uticaj na naše rezultate. Značajna devalvacija hrivnje, naprimjer, imala je značajan negativan uticaj na naš neto prihod od trgovanja. Povećanje vrijednosti rublje, američkog dolara i švicarskog franka dovelo je do povećanja naše rizikom ponderisane aktive. Istovremeno je Tier 1 kapital zabilježio značajan rast zbog snažne rublje, što je rezultiralo gotovo stabilnim koeficijentom CET 1. U toku je implementacija prilagođavanja naše strategije", izjavio je direktor Raiffeisen Bank International AG (RBI) Karl Sevelda komentarišući kraj prvog kvartala.

Neto prihod od kamata opao za 16 procenata

Prihod iz redovnog poslovanja opao je za 17 procenta, odnosno 227 miliona eura, te iznosi 1.118 miliona eura na godišnjoj osnovi. Ovo je prije svega rezultat valorizacijskih gubitaka zbog snažnih valutnih fluktuacija (posebno ruske rublje i ukrajinske hrivnje).

U prva tri mjeseca 2015. godine zabilježen je pad neto prihoda od kamata za 16 procenata, odnosno 158 miliona eura, što je na godišnjem nivou vrijednost od 820 miliona eura. Osim što se može pripisati smanjenoj neto kamatnoj marži, ovo je također rezultat smanjenja prihoda po kamati vezanih za valute u Rusiji i Ukrajini i kašnjenja kredita u Aziji. Centrala grupacije je također zabilježila smanjenje u obimu neto prihoda po kamati.

Opšti administrativni troškovi manji za devet posto

U poređenju sa istim periodom prošle godine, opšti administrativni troškovi su smanjeni za 64 miliona eura na 691 milion eura. Koeficijent trošak/prihod povećan je za  5,7 procentualnih poena na 61,8 procenata, uglavnom zbog valutnih efekata koji su doveli do smanjenja neto prihoda od trgovanja.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke opala su za ukupno 7 procenata, odnosno 21 milion eura, tako da ista iznose 260 miliona eura. Ovo je uglavnom rezultat smanjenja rezervisanja za pojedinačne kreditne gubitke za 50 miliona eura na 220 miliona eura, dok su rezervisanja po portfelju povećana za 29 miliona na 42 miliona eura.

Na osnovu ukupnog rizika, koeficijent osnovnog kapitala Tier 1 (prelazni) iznosi 10,4 procenata, a koeficijent ukupnog kapitala (prelazni) 15,3 procenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital