Industrijska proizvodnja u 2013. veća za 7,4 posto u odnosu na 2012.

29.10.2014. 13:51 / Izvor: eKapija.ba
Industrijska proizvodnja u 2013. veća za 7,4 posto u odnosu na 2012.

Vlada FBiH usvojila je danas Izvješće o poslovanju gospodarstvenih društava iz oblasti industrije u 2013. godini u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

Vlada FBiH usvojila je danas Izvješće o poslovanju gospodarstvenih društava iz oblasti industrije u 2013. godini u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

Vlada je zadužila Ministarstvo da i dalje prati i analizira poslovanja gospodarskih društava i po potrebi izvještava Vladu Federacije BiH o preduzetim mjerama i aktivnostima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sva gospodarska društva koja su poslovala s gubitkom u 2013. godini obvezana su da naprave sanacijski plan kako bi ga upravljačke strukture razmotrile i usvojile, te postupile u skladu s njim.

U sastavu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Sektor industrije prati i proučava uvjete gospodarenja i ekonomskog položaja gospodarskih društava i utjecaj mjera ekonomske politike na rezultate poslovanja industrijskih grana u metalnoj i elektro industriji gospodarskih društava Željezara Zenica d.o.o. Zenica, UNIS - Udružena metalna industrija d.d. Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Energoinvest d.d. Sarajevo, Arcelormittal d.o.o. Zenica i Aluminij d.d. Mostar.

U tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji to su KTK Visoko d.d. Visoko i Konfekcija Borac d.d. Travnik, u građevinskoj, drvnoj, industriji građevinskog materijala, nemetala i grafičkoj industriji Hidrogradnja d.d. Sarajevo, u hemijskoj i farmaceutskoj industriji Bosnalijek d.d. Sarajevo i u prehrambenoj industriji Agrokomerc d.d. Velika Kladuša.

Jedan od ciljeva ovog izvještaja je neposredni uvid u stanje industrijske proizvodnje u FBiH, kao i sagledavanje prilika u kojima posluju određena privredna društva iz nadležnosti Ministarstva.

Indeks obujma industrijske proizvodnje u 2013. u odnosu na 2012. godinu veći je za 7,4 posto, a prerađivačke za 8,3 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama industrijskih proizvoda, povećanje proizvodnje zabilježeno je u proizvodnji intermedijarnih proizvoda za 6,4 posto, kapitalnih proizvoda 27,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju sedam posto, tekstila 12,2 posto, papira šest posto, kemikalija i kemijskih proizvoda 46,8 posto, farmaceutskih proizvoda 38,1 posto i električne opreme 24,2 posto.

Smanjenje je zabilježeno u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,6 posto, preradi drveta 6,4 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih proizvoda 14,1 posto i proizvodnji namještaja 8,8 procenata.

Federacija BiH je 2013. godine ostvarila izvoz u ukupnoj vrijednosti 5,54 milijarde KM, što je za 5,7 posto više u odnosu na izvoz prethodne godine. Uvoz u 2013. godini, iznosio je 9,83 milijarde KM, što je za 1,4 posto manje u odnosu na 2012. godinu.

Trgovinski deficit Federacije BiH je u 2013. godini iznosio 4,28 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 56,4 posto, stoji u priopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital