Haos u turizmu Sarajeva: Neprijavljeni turisti i neregistrovani hosteli

26.08.2013. 10:07 / Izvor: Oslobođenje
Haos u turizmu Sarajeva: Neprijavljeni turisti i neregistrovani hosteli

U užem jezgru Sarajeva ovih dana nemoguće je pronaći smještaj. Popunjeni su kapaciteti svih privatnih pansiona, prenoćišta, hostela, a i elitnih hotela. Međutim, u najvećem broju slučajeva ruke trljaju samo vlasnici tih objekata

U užem jezgru Sarajeva ovih dana nemoguće je pronaći smještaj. Popunjeni su kapaciteti svih privatnih pansiona, prenoćišta, hostela, a i elitnih hotela. Međutim, u najvećem broju slučajeva ruke trljaju samo vlasnici tih objekata. U Turističkoj zajednici KS-a nemaju zvaničan podatak, odnosno brojke koje to potvrđuju.

Uspješna sezona

"I mi imamo samo informacije da je praktično nemoguće trenutno naći smještaj, odnosno krevet u gradu. Međutim, ista je situacija bila u maju, odnosno početku juna, kada smo i mi pokušavali smjestiti naše goste u užem jezgru grada, u čemu nismo uspjeli. Maj je do sada bio najpopunjeniji mjesec. Prema prijavama koje su nam radili smještajni objekti, najveći broj turista i noćenja u Sarajevu ostvaren je u maju", kaže Asja Hadžiefendić, portparol Turističke zajednice KS-a i naglašava kako je sve ostalo u višegodišnjem prosjeku.

Manji pad u broju turista zabilježen je u julu, mada to nije pad u odnosu na prošlu godinu, nego u odnosu na maj i juni. Jedan od razloga je i ramazan.

"Imali smo veliki broj turista iz Kuvajta i Turske koji su došli baš zbog ramazana u Sarajevo, odnosno oni na malo drugačiji način provode mjesec posta. Praktikuju sve svoje vjerske obaveze, ali nemaju običaj sjediti kući, nego putovati", ističe Hadžiefendić.

Iz Turističke zajednice KS-a ovu sezonu ocjenjuju izuzetno uspješnom uprkos  malom padu u julu. Već sredina augusta je označila nastavak uspješne sezone i gradom je praktično nemoguće proći od grupa iz cijeloga svijeta.

"Zabilježeno je da nam dolazi sve više grupa, da nas u ponudu uvrštavaju svi svjetski touroperatori. Pored svih ovih dobrih stvari, dešavaju se i neki propusti. Naime, turisti su nam se žalili na jako malo kulturnih dešavanja u julu u Sarajevu. Izgleda da su se trebale desiti reducirane Baščaršijske noći pa da vidimo šta nam one, ustvari, znače. Ali, evo, došao je SFF pa Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom na Bjelašnici, što smatramo izuzetnom promocijom Sarajeva i BiH. To je lijepo lice Sarajeva i BiH koje mi ne pokazujemo baš često. Činjenica je da imamo problem oko pobjeđivanja predrasuda, negativne slike i negativnog imidža koji naša država, nažalost, još ima u svijetu", kaže Hadžiefendić.

Prema riječima Hadžiefendić, Turističkoj zajednici se prijavi tek oko 40 posto turista koji dođu, odnosno noće u bh. metropoli.

Turističko tržište

"Prema podacima kojima raspolažemo, u julu je iskorištenost smještajnih kapaciteta u KS-u bila, sa aspekta popunjenosti soba, 47,9 posto, a sa aspekta popunjenosti kreveta 22,4 posto. Znači, samo svaki peti krevet je bio popunjen, što sasvim sigurno ne odgovara pravoj slici stanja. I ono što smatram da nije baš realno jeste da je popunjenost na Ilidži 76, a u Starom Gradu 46 posto. Također, ovo su podaci koje dobijamo iz registrovanih objekata, a i tu je haotično stanje. Priča koja putuje turističkim tržištem jeste da Sarajevo ima jako dobre hostele, a taj jedan od najboljih sarajevskih hostela je, ustvari, registrovan kao privatni smještaj. Naše informacije sa terena govore da je u gradu barem 30 hostela, odnosno objekata koji imaju zakačene table sa tim natpisom, a u Sarajevu je registrovano samo šest hostela", napominje Hadžiefendić.

Problemi su i sa prijevozom do veoma zanimljivih i atraktivnih sadržaja među kojima su Bijambare, Skakavac, Barice, Bjelašnica, Igman...

"Cijelo ljeto je bilo nemoguće doći do olimpijskih planina, a evo sada dobijamo prijevoz kada se gore ne dešava ništa. Ali, eto, bolje je ikada, nego nikada. Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica uvođenjem ove linije je pokazao da ima volju da nešto napravi, nadam se da će i uspjeti u tome", ističe Hadžiefendić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital