Međunarodni dani turizma u Sarajevu od 8. do 11. maja

28.04.2014. 13:59 / Izvor: Fena
Međunarodni dani turizma u Sarajevu od 8. do 11. maja

Sajamska manifestacija Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014 bit će održana od 8. do 11. maja u sarajevskom Centru Skenderija.

Sajamska manifestacija Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014 bit će održana od 8. do 11. maja u sarajevskom Centru Skenderija.

Na sajmu će učestvovati, izlagači iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Italije, Kuvajta, Bugarske i brojnih drugih zemalja, a do sada je prijavljeno 70 izlagača iz 11 zemalja koji će svoje proizvode ponuditi na 40 štandova - rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović je najavio da će se u sklopu sajma održati prezentacije strane i domaće turističke ponude, turistička berza, predavanja, promocije, modne revije, kulturno-umjetnički program, kulinarske radionice, degustacija vina i delicija te druge programske aktivnosti.

Istaknuo je da je za organizaciju ovogodišnjeg sajma turizma formiran Organizacioni odbor koji čine predstavnici institucija i udruženja iz oblasti turizma.

Predsjednik turističkih zajednica Kantona Sarajevo Midhat Kulo je naglasio da ovogodišnji sajam ima međunarodni karakter, na kojem će biti prezentirano sve što je interesantno kad je u pitanju turistička zajednica Kantona Sarajevo, ali i BiH.

Podsjetio je da Sarajevo i olimpijske planine predstavljaju jednu od najznačajnijih turističkih destinacija te da od ukupnog broja turista u BiH jedna četvrtina posjećuje te destinacije.

Kulo je kazao da je Svjetska turistička agencija u svojim procjenama za period 2006.-2015. godina jasno ukazala da očekuje da BiH dođe na treće mjesto po brzini i rastu turističkog prometa.

Šansu za razvoj domaćih turističkih destinacija Kulo vidi u novom svjetskom trendu, a to su kratke posjete turističkih destinacija.

Vezano za historijat sarajevskih sajmova turizma predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH Zoran Bibanović je kazao da Sarajevo ima najdublje korijene turističkog organiziranja u bivšoj Jugoslaviji pa i na Balkanu.

"Kada je riječ o sajmu turizma, mi smo prvi imali još 1969. godine kad je otvorena Skenderija, a od 1974. pa sve do posljednjeg rata organizirali smo internacionalnu turističku berzu koja je okupljala više od 1.000 tour operatora iz cijelog regiona, za koju je bilo akreditirano više od 400 novinara", podsjetio je Bibanović.

Dodao je da je sajam poslije rata izgubio na značaju, ali smatra da ovogodišnji sajam predstavlja potpuni preokret te da će ponuda Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH biti predstavljena na najbolji način.

Radno vrijeme sajma će biti od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave