Asocijacija žena poduzetnica organizuje Dane ženskog poduzetništva

06.03.2014. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
Asocijacija žena poduzetnica organizuje Dane ženskog poduzetništva

Asocijacija žena poduzetnica “ONE” osnovana je s ciljem jačanja ženskog poduzetništva kroz pružanje mogućnosti za međusobno povezivanje poduzetnica, pružanje stručnih savjeta o pokretanju i razvoju biznisa te informacija o finansijskim i edukativnim mogućnostima.

Asocijacija žena poduzetnica “ONE” osnovana je s ciljem jačanja ženskog poduzetništva kroz pružanje mogućnosti za međusobno povezivanje poduzetnica, pružanje stručnih savjeta o pokretanju i razvoju biznisa te informacija o finansijskim i edukativnim mogućnostima.

Oni pružaju podršku ženama koje se suočavaju sa teškoćama na putu ostvarenja ekonomske nezavisnosti, bilo da su nezaposlene ili početnice u biznisu. Njihove članice su spremne za ulaganje kapitala i preuzimanja rizika, snažno su posvećene ispunjenju ciljeva i odlučne u stvaranju novih vrijednosti.

Kao što je poznato žene čine više od polovine stanovništva EU, a samo je jedna trećina zastupljena u europskom poduzetništvu. Slična je situacija i u našoj zemlji gdje je prema podacima Zavoda za statistiku BiH od ukupnog broja žena u BiH 50,6% nezaposleno, tj. od četiri radno sposobne žene u BiH imamo jedva jednu zaposlenu. Broj nezaposlenih se rapidno povećava, a tome svjedoči podatak da je u julu u odnosu na juni 2009.godine 2.300 osoba ženskog spola ostalo bez posla.

Zbog toga smatraju da se ovoj problematici treba posvetiti adekvatna pažnja i da se trebaju kreirati nove politike i programi za podsticaj ženskog poduzetništva.Također, neophodno je raditi na njihovom osnaživanju s obzirom da su one jedan od važnih faktora pomoći svojoj porodici.

Upravo zbog navedenog asocijacija One radi na realizaciji projekta pod nazivom “Dani ženskog poduzetništva” čija je svrha promocija ženskog poduzetništva i poboljšanje razvoja ženskog poduzetništva u BiH.

Naime, cilj im je da u toku ovih dana intenziviraju aktivnosti koje su inače, redovne i uobičajene aktivnosti njihovog udruženja i predstavljaju njegovu glavnu misiju, dakle intenzivirati promociju/prezentaciju, ulogu  i značaj žene poduzetnice u privrednom i društveno-ekonomskom razvoju BiH.

Projekat “Dani ženskog poduzetništva” se sastoji od tri dijela :

1.     Sajam poduzetništva – na kojem će žene poduzetnice predstaviti svoje proizvode. Naime, malo je poznato da su trenutno najuspješniji predstavnici tekstilne industrije upravo žene, da je jedini proizvođač drvenih dječijih igračaka žena, da je vlasnica jedne od najvećih fabrika namještaja u BiH žena. Zbog toga želimo pokazati šta to sve magične ruke jedne žene mogu stvoriti.

2.     Međunarodna konferencija “Snaga žene” – na kojoj će učestvovati poduzetnice i organizacije iz okruženja i EU, gdje će se razgovarati o svim problemima s kojima se susreću žene poduzetnice i gdje će se ponuditi moguća rješenja tih problema.

3.     Gala-koktel party “Lady boss” – na kojem će se prikupiti sredstva za fond “Lady boss start-up” kako bi se pružila pomoć mladim poduzetnicama za dalji rad i afirmiranost, te će biti promovisana i dodijeljena nagrada „Lady boss“ koja će se dodjeljivati svake godine i to u tri kategorije: Lady-young, Lady-iz biznisa i Lady-žena političarka.

Naš cilj je da „Dani ženskog poduzetništva“ postanu tradicionalna manifestacija, koja će promovirati društveni značaj razvoja ženskog poduzetništva u BiH, promovirati poduzetnice kao pozitivne uzore, širiti informacije i razmjenjivati dobra i pozitivna iskustva i mogućnosti za razvoj ženskog poduzetništva, analizirati ključne probleme koji negativno utiču na žene poduzetnice i na razvoj ženskog poduzetništva, smanjiti jaz i pojačati veze među ženama, izraditi nove politike i programe za podršku razvoja ženskog poduzetništva, stvoriti sinergiju i mrežu sa lokalnim i međunarodnim organizacijama koje rade na promociji poduzetništva, pružiti mogućnost ženama poduzetnicama za prezentaciju i promociju, ali i plasman za njihove proizvode, te kroz organizovanje dobrotvornih večera, balova, prezentacija ili promocija, obezbijediti nagradni fond, sredstva za početni poticaj (start up) najperspektivnijoj ženi poduzetnici u tekućoj godini.

Medijski pokrovitelj projekta je Televizija BHT, a partneri Televizija TV SA i portal eKapija.ba.

Za realizaciju ovog projekta ukupno im je potrebno 50.000 KM. Do sada su prikupili 11.000 KM, od čega je 2.500KM njihovo vlastito učešće.

 

 

PREUZMI DOKUMENT:
Registracijski-obrazac-One1.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave