Za projekte iz energetske efikasnosti dostupan fond od 5 milijuna KM

28.01.2015. 12:27 / Izvor: eKapija.ba
Za projekte iz energetske efikasnosti dostupan fond od 5 milijuna KM

Podrška će se pružati javnim i privatnim projektnim promotorima poput javno-privatnih partnerstava za upravljanje infrastrukturom, energetskim uslužnim kompanijama (ESCO), maloprodajnim lancima, gradovima, malim i srednjim poduzećima te industriji.

U sklopu programa Horizon 2020. raspisan je natječaj za podršku u razvoju projekata za inovativne, profitabilne i zajedničke održive investicijske planove i projekte u sektoru energetske učinkovitosti. Rok za dostavu prijedloga je 4.6.2015.

Radi se o bespovratnim sredstvima u iznosu od 5 milijuna eura koji je namjenjen za projekte iz zemalja  članica EU-a, a njemu pristup imaju i Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Lihtenštajn, Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Iz Europske komisije očekuju da svaki milijun potpore iz Horizon 2020 mora osigurati investicije vrijedne 15 millijuna eura.

Ovaj natječaj je otvoren s ciljem mobilizacije relevantnih interesnih skupina koje će osigurati stvaranje baze investicijskih projekata, razvoj studija izvodljivosti te inženjerskih alata za rješavanje legalnih i birokratskih pitanja, navode iz Europske komisije.

Podrška će se pružati javnim i privatnim projektnim prijedlozima poput javno-privatnih partnerstava za upravljanje infrastrukturom, energetskim uslužnim kompanijama (ESCO), maloprodajnim lancima, gradovima, malim i srednjim poduzećima te industriji.

Da bi bili prihvatljivi, projekti moraju biti profitabilni, inovativni i održivi te uz to imati dodanu vrijednost za širenje projekata dobre prakse, navode iz EK.

Prijedlozi projekta koji bi mogli biti podržani moraju se odnositi na rješenja vezana za privatne zgrade, infrastrukturu prodajnog tržišta energije koja uključuje pametne mreže, e-mobilnosti punjenja bodova, mreže javne rasvjete, mreža daljinskog grijanja...

Cilj ovog programa je da realizacijom projekata razviju vjerodostojnije baze profitabilnih, zajedničkih projekata te financijskih shema kao i prikaz inovativnih financijskih rješenja što će sveukupno dovesti do unaprjeđenja povjerenja investitora.

U sklopu natječaja prihvatljive su koordinacijsko-podržavajuće aktivnosti koje se sastoje uglavnom od popratnih mjera poput standardizacije, diseminacije, podizanja razine svijesti te komunikacije, umrežavanja, koordinacije, podržavanja, poticanja dijaloga o politikama te učenja putem zajedničkih vježbi i studija, uključujući studije za razvoj nove infrastrukture. Mogu biti uključene i komplementarne aktivnosti poput strateškog planiranja, umrežavanja i koordinacije između programa u različitim državama.

Za sudjelovanje potrebno je da pravno lice bude registrirano u državi članici EU ili u državama tzv. pridruženim članicama. 

Europska komisija očekuje prijavu projektnih prijedloga u vrijednosti između 500.000 i 2.000.000 eura, ali se time ne isključuje podnošenje i odabir projektnih prijedloga u kojima se traže drugi iznosi. Maksimalna stopa sufinanciranja je 100% ukupno prihvatljivih troškova projekta, navode iz Europske komisije.

Podsjetimo, kroz program Horizon 2020 u prve dvije godine za poticanje europskoga gospodarstva zasnovanog na znanju i rješavanje pitanja kojima se pridonosi poboljšanju života ljudi namijenjeno je više od 15 milijardi eura. Djelovanje će se u razdoblju od 2014. do 2015. usmjeriti na 12 područja i obuhvatiti teme kao što su energetika, personalizirana zdravstvena zaštita, digitalna sigurnost i pametni gradovi...

HORIZON 2020 je do sada najveći program EU namijenjen istraživanju i inovacijama sa proračunom od 80 milijardi eura za period od 7 godina, odnosno od 2014. do 2020. godine. Program ima za cilj potaknuti ekonomski rast i otvoriti nova radna mjesta u Europskoj uniji i unaprijediti globalnu konkurentnost kompanija iz Europske unije, ali i iz drugih država sudionika u Programu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti