Veliki interes opština u FBiH za certifikat koji privlači investitore

11.11.2014. 08:06 / Izvor: eKapija.ba
Veliki interes opština u FBiH za certifikat koji privlači investitore

Javni poziv jedinicama lokalne samouprave raspisan je u maju ove godine za učešće u regionalnom programu "Certifikacija gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi – BFC SEE".

Grad Bihać i Općina Bosanska Krupa zajedno sa općinama Livno, Tešanj, Visoko, Žepče, Prozor-Rama i Goražde danas su pristupili BFC SEE programu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem u jugoistočnoj Evropi. Riječ je o poznatom projektu kojeg realizira Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekat Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga u Jugoistočnoj Evropi i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

U ime grada Bihaća i Općine Bosanska Krupa ugovore su jučer potpisali Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća i Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe, istaknuvši da je pristupanje  procesu certifikacije još jedan korak u razvoju dva grada koja su lideri kada je u pitavnju stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

"Za grad Bihać svaki certifikat i priznanje koje dođe od međunarodnih priznatih institucija znači korak naprijed u razvoju grada i kada vidite pozitivna iskustva gradova iz regiona koji su prošli proces certifikacije i danas su mjesta gdje strani ulagači investiraju, onda morate sve učiniti da ukazano povjerenje opravdate i pokažete da ste mjesto gdje je svaki investitor dobrodošao. Mi smo setom mjera u privredi pokazali kako se ulagač i investitor cijeni i zbvog toga smo sretni da budemo dio ovog procesa", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Program Certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u septembru/rujnu 2013. godine u Opatiji. Regionalna mreža je zadužena za unapređenje uslova za rad postojeće privrede i privlačenje novih investicija u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

"Općina Bosanska Krupa kroz razvoj poslovne zone pokazala je kako se privlače investitori i zbog toga nam je izuzetno važno što smo zajedno sa još nekoliko općina iz BiH ušli u proces certificiranja koji daje novi vjetar u leđa našoj lokalnoj zajednici u privlačenju stranih investitora", kazao je načelnik Halitović.

Mreža svoju misiju ostvaruje uključivanjem lokalnih samouprava u program Certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka. Jedna od članica Regionalne Mreže za povoljno poslovno okruženje je Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije BiH. Sporazum o uspostavljanju Mreže Federacije BiH je potpisan u Mostaru u junu/lipnju 2013. godine. Mreža je uspostavljena u cilju stvaranja i unapređenja povoljnog poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava u Federaciji Bosne i Hercegovine, pribavljanja akreditacije za BFC certifikaciju i provođenje certifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta djeluje u okviru Mreže Federacije BiH i zajedno sa svojim partnerima podržava ovaj proces.

Certificirane općine, kako je izjavio ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović, pozicioniraju se kao najnaprednije u regionu i kvalifikuju se za podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora uz aktivnu promociju na regionalnom i međunarodnom nivou.

"Gdje god se spominje ime grada ili općine koja prođe kroz ovaj proces, bilo da ga završi uspješno ili ne, sasvim je sigurno da potencijalni investitori znaju da se radi o općinama gdje je lakše zadovoljiti svoje interese. One općine koje uspješno prođu proces cerificiranja, one se tako prezentiraju svuda u svijetu i to je cerfitikat koji je prepoznatljiv kod svih onih koji žele ulagati na području BiH. Vjerujemo da će to biti dobar model koji će se širiti kroz BiH i da ćemo na taj način uspjeti da skratimo procedure prije svega za dobijanje svih mogućih dozvola za investitore i privrednike", izjavio je ministar Halimović, dodajući da su dosad na području BiH uspješno prošle dvije općine, Prijedor i Sanski Most.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti