Uskoro javni pozivi za programe sufinansiranja zapošljavanja

21.05.2015. 11:25 / Izvor: eKapija.ba
Uskoro javni pozivi za programe sufinansiranja zapošljavanja

Programi se odnose na sufinansiranje zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva 2015, programe javnih radova 2015 i programe samozapošljavanja Start up 2015.

Federalni zavod za zapošljavanje 25. maja 2015. godine će objaviti javne pozive za programe sufinansiranja zapošljavaja.

Programi se odnose na sufinansiranje zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva 2015, programe javnih radova 2015 i programe samozapošljavanja Start up 2015.

Ono što je zanimljivo za samozapošljavanje Start up  jeste da će program omogućiti podsticaj za najmanje 600 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH radi samozapošljavanja i zapošljavanja drugih osoba u novootvorenim poslovnim subjektima.

Dana 25.5.2015. godine bit će objavljeni javni pozivi za sljedeće programe:

  • Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva 2015
  • Program javnih radova 2015
  • Program samozapošljavanja Start up 2015

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva predviđena su sredstva u iznosu od 10.944.744,34 KM. Kako se navodi u Programu, koji se realizuje s ciljem sufinanciranja zapošljavanja najmanje 4.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH, Zavod će, nakon zaključivanja Ugovora mjesečno u narednih 15 mjeseci isplaćivat/refundirati na račun registrovane djelatnosti odobreni iznos sufinansiranja, i to:

• iznos obaveznih doprinosa, po dostavljanju Specifikacije uz uplatu doprinosa poduzetnika ovjerene u Poreskoj upravi (Obrazac 2002) i

• u slučaju zapošljavanja drugih osoba, iznos obaveznih doprinosa na i iz plaće zaposlenih, i to u trajanju od šest(devil) mjeseci, s tim da je maksimalni osnovni iznos sufinansiranja 501,00 KM, što odgovara iznosu obaveznih doprinosa za prosječnu neto plaću u Federaciji BiH za 2014. godinu.

Uz isplatu/refundaciju prvog dijela ugovorene obaveze, a po izvršenjom pravdanju utrošenih sredstava, isplatit će se i iznos od 200 KM na ime neophodnih troškova pokretanja djelatnosti.

Nadalje, za Program javnih radova namijenjen je budžet od 1.400.000 KM. Programom su osigurana sredstva za (su)finansiranje zapošljavanja/radnog angažmana najmanje 800 nezaposlenih osoba sa područja Federacije BiH, bez obzira na dob, stručnu spremu i radno iskustvo. (Su)finansiranje ograničenog zapošljavanja /radnog angažmana podrazumijeva osiguravanje najniže neto plaće u Federaciji BiH sa uračunatim porezom na dohodak i pripadajućim obaveznim doprinosima u trajanju od jednog, dva ili najviše mjeseca.

Na kraju, za Program samozapošljavanje - startup predviđen je ukupan budžet u iznosu od 2.640.000 KM koji ima za cilj omogućiti podsticaj za najmanje 600 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH radi samozapošljavanja i zapošljavanja drugih osoba u novootvorenim poslovnim subjektima.

Zavod će osobama, kojima se odobre podsticajna sredstva, nakon što registruju djelatnost i otpočnu sa radom mjesečno isplatćivati/refundirati sredstva, u visini iznosa obaveznih doprinosa utvrđenih zavisno od djelatnosti, u trajanju od narednih 15 mjeseci i to nakon što korisnik dostavi dokaze o uplati istih.

U slučaju zapošljavanja drugih osoba mjesečno će se isplaćivati /refundirati i iznos obaveznih doprinosa na i iz plaće zaposlenih.

Pored toga sufinansirat će i neophodni troškovi pokretanja djelatnosti (troškovi registracije, ljekarskog uvjerenja, taksa, opreme/sredstava za rad i sl.) u iznosu od 200 KM, a isplatit će se po izvršenjom pravdanju utrošenih sredstava uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

PREUZMI DOKUMENTE:
Program_sufinansiranja_zaposljavanja_prvog_radnog_iskustva.pdf
Program_javnih_radova_2015.pdf
Program_samozaposljavanja_Start_up.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti