U Tuzli potpisan tripartitni ugovor o izgradnji kuća uništenih u klizištu

12.12.2014. 07:47 / Izvor: Fena
U Tuzli potpisan tripartitni ugovor o izgradnji kuća uništenih u klizištu

Upravni odbor Fonda je donio odluku i odobrio da se 158.000 KM preusmjeri za Javno komunalno preduzeće u Tuzli koje je oštećeno u poplavama i klizištima.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović održao je sastanak s direktorom Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasminom Jaganjcem i voditeljem UNDP-ovog programa oporavka Edisom Arifagićem.

Po Jaganjčevim riječima, jučer je potpisan tripartitni ugovor za gradnju pet kuća koje se uništene u klizištu.

"Inače, osigurali smo novac za deset kuća, dok je pet u proceduri, odnosno u prosjeku je 35.000 KM po kući", kazao Jaganjac.

Federalni fond je, kako je Jaganjac rekao, neovisno o ovome, dao oko 382.000 KM za popravak kuća koje su uništene ili oštećene u poplavama. Na taj iznos je Grad Tuzla udružio još milion KM i to je procedura koju je Grad Tuzla uradio putem javnih poziva.

"Upravni odbor Fonda je donio odluku i odobrio da se 158.000 KM preusmjeri za Javno komunalno preduzeće u Tuzli koje je oštećeno u poplavama i klizištima. UO Fonda je odobrio da idemo u gradnju novih kuća koje će biti građene na lokalitetima raspoređenim po javnom konkursu Grada Tuzle. U pitanju je 109 kuća i mi ćemo istrajati na tome da napravimo sve te kuće", istakao je Jaganjac.

UNDP putem sredstava EU planira da radi na sanaciji 207 stambenih objekata, dok se radovi trenutno izvode na 35. Ukupna vrijednost investicije samo u stambenom fondu za Tuzlu je oko 1,8 miliona KM.

"Planiramo da sve te aktivnosti privedemo kraju u narednih 60 do 90 dana, zavisno od vremenskih uslova. Također smo razgovarali i o trajnom rješavanju stambene situacije kada su u pitanju porodice, odnosno domaćinstva čiji su domovi nastradali u klizištima jer to je u principu i najsloženija kategorija koja zahtijeva najveću finansijsku investiciju. Nadam se da ćemo i tu djelovati u najkraćem mogućem roku", kazao je Arifagić.

Gradonačelnik Imamović je rekao da je Tuzla do sada iz budžeta izdvojila više od šest miliona KM za spašavanje 4.000 kuća na padinama oko Tuzle, te da su izvršene i interventne mjere na sanaciji klizišta po uputama geologa i građevinaca.

"Završili smo proceduru i definitivnu dodjelu na decembarskoj sjednici Vijeća za 39 placeva sa svim dozvolama. Sada idemo s novih 26. Predvidjeli smo situaciju šta da rade ljudi dok ne završe tu kuću. Zato smo predvidjeli mjesečne kirije u vrijednosti od po 200 KM za pet mjeseci i besplatni boravak u Domu penzionera. Nastavit ćemo pregovore, već je u toku popravka oko 35 kuća, te završetak procedure oko sredstava za dalje za 1.000 oštećenih kuća",kazao je Imamović.

Foto: tuzlalive.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti