U RS najzastupljenija proizvodnja šampinjona, bukovače i šitake

06.11.2014. 09:27 / Izvor: SRNA
U RS najzastupljenija proizvodnja šampinjona, bukovače i šitake

Najveća proizvodnja gljiva u Republici Srpskoj trenutno je u Obudovcu, u opštini Šamac, i Podnovlju, na području Doboja, gdje se u kontrolisanim uslovima najviše uzgaja šampinjon i bukovača.

Najveća proizvodnja gljiva u Republici Srpskoj trenutno je u Obudovcu, u opštini Šamac,  i Podnovlju, na području Doboja,  gdje se u kontrolisanim uslovima najviše uzgaja šampinjon i bukovača, a u veoma malim količinama i šitaka, podaci su republičke Asocijacije gljivara.

Predsjednik Asocijacije Boro Marić rekao je Srni da je ljekovita šitaka, koja dolazi sa Istoka, ujedno najskuplja i najzahtjevnija gljiva za uzgoj.

Marić ističe da se od sakupljanja gljiva u Republici Srpskoj može pristojno zaraditi, ali ne i živjeti jer njihova sezona traje kratko, od proljeća do jeseni.

"Raspolažemo informacijama da je jedna porodica prošle godine u Laktašima sakupila i prodala gljiva u otkupnu stanicu u vrijednosti od 20.000 KM", istakao je Marić.

Prema njegovim riječima, najnoviji podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je iz BiH u zemlje EU izvezeno gljiva u vrijednosti oko osam miliona evra, što pokazuje da, ako se ta cifra podijeli među uzgajivačima gljiva, ima velike računice u tom poslu.

Marić je naveo da Republički zavod za statistiku još nema podatke koliko ima uzgajivača gljiva u Srpskoj, jer nema šifre za uzgajivače, već se svi vode pod "poljoprivredom".

On kaže da je u toku izrada programa rada Asocijacije gdje će biti uključeni i uzgajivači gljiva.

"Pokušaćemo doći do svih uzgajivača gljiva da vidimo da li im možemo nešto pomoći i da znamo njihovu problematiku - da li može da se živi od gljivarstva i da li ta proizvodnja može da se širi u Srpskoj", istakao je Marić.

Marić je najavio da će Asocijacija u saradnji sa resornim ministarstvom pokrenuti pitanje da se ljudi obuče za uzgoj i sakupljanje gljiva da bi od toga dugoročno imali određene prihode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti