Šulc: Spekulacije da Grčka izlazi iz eurozone

07.01.2015. 09:19 / Izvor: SRNA
Šulc: Spekulacije da Grčka izlazi iz eurozone

Glasine o izlasku Grčke iz evrozone su spekulacije, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Šulc.

Glasine o izlasku Grčke iz evrozone su spekulacije, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Šulc. "Grčka je članica evrozone i vjerujem da će u njoj ostati", rekao je Šulc za njemačku televiziju ZDF i poručio da vjeruje da će Grčka zadržati zajedničku europsku valutu.

On je dodao i da vjeruje da će se lider krajnje ljevice Aleksis Cipras, koji je favorit na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, ako dođe na vlast, pridržavati preuzetih međunarodnih obaveza. Šulc ne smatra da će Cipras ispuniti predizborno obećanje da će Grčka odustati od provođenja programa štednje, što je podstaklo spekulacije da bi mogla biti primorana da se vrati na drahmu kako bi reprogramirala državni dug.

"Svi se ponašaju kao da je Cipras već dobio izbore, ali hajde da sačekamo 25. januar", rekao je predsjednik Europskog parlamenta.

Šulc je dodao da, uprkos anketama, nije ubijeđen da će Ciprasova stranka Siriza moći da samostalno formira vladu. "On neće vladati sam, a ne vidim kako bi mogao da dobije podršku koalicionih partnera za radikalne poteze koje obećava u kampanji", izjavio je Šulc.

Cipras, koji po istraživanjima javnog mnenja ima ubjedljivu podršku grčkih glasača, obećao je da će prestati da otplaćuje nagomilani spoljni dug i da provodi stroge mere koje su nametnule EU, Europska centralna banka i MMF.

Grčka bi u tom slučaju mogla da ostane bez paketa finansijske pomoći iz pomenutih institucija, što bi vodilo ka izlasku iz eurozone.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU