Stupio na snagu novi Pravilnik o izdavanju licence za vozače

05.01.2015. 16:47 / Izvor: Fena
Stupio na snagu novi Pravilnik o izdavanju licence za vozače

Od 1. januara 2015. godine u primjeni je novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača.

Od 1. januara 2015. godine u primjeni je novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača.

Kako je to propisano državnim i entitetskim zakonima, međunarodni cestovni prevoz može se obavljati isključivo uz posjedovanje licence koju izdaje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Međuentitetski i unutrašnji prevoz i dalje se odvija prema važećim enitetskim propisima - rekao je tim povodom ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača usklađen je sa trima uredbama Vijeća Europe (1071/2009, 1072/2009 i 1073/2009) čime je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dodatno olakšalo pristup djelatnosti cestovnog prevoza putnika i tereta uklanjajući birokratske barijere i smanjujući administrativne troškove u postupku izdavanja licence.

Usklađivanjem zajedničkih pravila sa evropskim uredbama MKP BiH je napravilo iskorak u borbi protiv nelojalne konkurencije u ovoj oblasti, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

"Obaveza posjedovanja licenci za međunarodni prevoz propisana je Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom prevozu BiH, ali i Zakonom o prevozu Republike Srpske, tako da ne vidim mogućnost postojanja dilema po navedenom pitanju. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je učinilo sve kako bi se tržište prevoznih usluga zaštitilo od nelojalne konkurencije, prvenstveno kroz sistem licenciranja", naglasio je ministar Hadžić.

Predstavnici prijevoznika iz Republike Srpske najavili su blokadu saobraćajnica i carinskih terminala, ukoliko se do kraja ove sedmice ne omogući odgoda početka primjene Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača.

Povodom početka primjene tog pravilnika, danas je u Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a održan sastanak s prijevoznicima iz RS, na kojem je zaključeno da se još jednom od Ministarstva komunikacija i transporta BiH zatraži odgađanje primjene Pravilnika do ispunjavanja uslova za njegovu primjenu.

Iz tog resora Vlade RS-a tvrde da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo Pravilnik o licenciranju bez usaglašavanja sa entitetskim ministarstvima.

Navode i da odredbe tog dokumenta nisu u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, a na štetu su prevoznika iz RS, odnosno BiH.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a uputilo je urgenciju u kojoj se traži odgoda primjene pravilnika i organiziranje hitnog sastanka, s ciljem trajnog rješavanja ovog problema.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS Nikola Grbić je ranije izjavio novinarima da prijevoznici iz RS i Brčko Distrikta koji imaju licence Ministarstva saobraćaja i veza RS "ne mogu da pređu granice BiH“.

On je dodao da prijevoznici ne žele da idu u blokade saobraćajnica i carinskih terminala, jer to šteti privredi, ali da su primorani na taj potez, ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

U BiH je od 1. januara na snazi Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti