Rashodi ZZO HNŽ-a veći od prihoda za 1.774 508 KM

11.11.2014. 09:13 / Izvor: Fena
Rashodi ZZO HNŽ-a veći od prihoda za 1.774 508 KM

Bez obzira na evidentnu racionalizaciju potrošnje po svim stavkama gdje je to bilo moguće, a da ne budu narušena prava osiguranika, prihodi i rashodi Zavoda za proteklih devet mjeseci, na žalost, nisu uravnoteženi.

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ) u ponedjeljak je održalo redovitu sjednicu na kojoj je razmatralo dvanaest točaka dnevnog reda, te usvojilo pet izvješća koja se odnose na razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, dvije odluke i jedan pravilnik.

Pored izvješća o upućivanju na liječenje izvan HNŽ- a, izvješća o privremenoj spriječenosti za rad preko 42 dana, izvješća o potrošnji lijekova s liste lijekova i izvješća o provedenim postupcima javne nabave, Upravno vijeće je razmatralo i usvojilo Izvješće o izvršenju financijskog plana za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine.

Bez obzira na evidentnu racionalizaciju potrošnje po svim stavkama gdje je to bilo moguće, a da ne budu narušena prava osiguranika, prihodi i rashodi Zavoda za proteklih devet mjeseci, na žalost, nisu uravnoteženi.

Obrazlažući Izvješće o izvršenju financijskog plana rukovoditelj Sektora ekonomskih poslova Vjekoslav Kordić je kazao kako su u proteklih devet mjeseci rashodi Zavoda veći od prihoda za 1 774 508 maraka. Na visinu prihoda znatno je utjecalo donošenje Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH, koji je onemogućio naplatu dijela dugovanja iz ranijih godina koje imaju tvrtke prema Zavodu.

Također, smanjenje stope doprinosa za županijske zavode u korist Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH smanjilo je, na razini godine, prihode ZZO – a HNŽ-a za cca. 1 000 000 maraka. Dodatni problem u pogledu financijske stabilnosti Zavoda su krediti koje Zavod otplaćuje, a zakonski mu ne pripadaju kao i gospodarsko okruženje koje nepovoljno utječe na prihode Zavoda.

"Činjenica je da trenutna financijska situacija Zavoda nije dobra i da veliki doprinos u tome ima gospodarsko okruženje u kojemu Zavod djeluje, ali i zakonska rješenja koja dodatno otežaju već tešku situaciju. Ono što mene posebno brine je kreiranje financijskog plana za narednu godinu, odnosno nameće mi se pitanje kako zadovoljiti potrebe zdravstvenog sustava kada je novca sve manje", kazao je Zijad Šetka, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda.

Nakon Izvješća o izvršenju financijskog plana za razdoblje (01.01.-30.09.2014.) Upravno vijeće je razmatralo i jednoglasno usvojilo Odluku o visini premije osiguranja (markice) za 2015. godinu. Odlukom je definirano da će cijena premije osiguranja (markice) ostati 20 maraka kao i ranijih godina, a da distribucija premije osiguranja za narednu godinu počinje 15. prosinca 2014. godine.

"Bez obzira na to što je premija osiguranja (markica) prisutna već niz godina često se problematizira zakonitosti ove odluke. Moram kazati da Zavod primjenjuje Odluku Skupštine HNŽ-a o premiji - sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ-a (“Narodne novine HNŽ”broj: 2/06), od 1. srpnja 2006. godine. Također, napominjem i to da premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da je osiguranik nema, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu", naglasio je direktor Zavoda Rade Bošnjak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital