Radničke spekulacije nisu tačne: Bekto ne kupuje, već pomaže Zrak

06.01.2015. 12:18 / Izvor: Oslobođenje
Radničke spekulacije nisu tačne: Bekto ne kupuje, već pomaže Zrak

Situacija u Zraku nije dobra, no rukovodstvo, uz pomoć Općine Novi Grad Sarajevo, bori se za nove poslove i poboljšanje uslova rada. U isto vrijeme, bori se i sa izmišljotinama koje se vežu za ovu firmu.

Vlada FBiH je 23. decembra dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo za imenovanje Senada Imamovića za vršioca dužnosti direktora, koji je na ovu funkciju doveden još u aprilu prošle godine. Dakle, produžen mu je mandat na još šest mjeseci.

Novi-stari direktor u narednim danima bi u penziju trebao poslati 11 radnika koji su stekli uslove zaključno sa 31.12.2014. godine. Vlada FBiH je već za devet njih izmirila obaveze, odnosno uplaćen je novac u Fond PIO, dok bi se u narednim danima trebale riješiti obaveze prema još dvojici radnika.

Zadovoljni pripravnici

Još nije poznato da li će uže rukovodstvo Zraka primiti u radni odnos 14 pripravnika koji su došli na obuku u ovo preduzeće pomoću Općine Novi Grad Sarajevo. Imamović je ranije najavljivao da će se ovi mladi ljudi, koji tek usvajaju znanje, primiti na neodređeno, nakon što se oni koji su stekli uslove, pošalju u penziju.

U razgovoru sa jednim od pripravnika koji su od avgusta u firmi te uče kako da koriste komplicirane sprave za pravljenje ručnih dvogleda, lovačkih nišana, itd, saznajemo da su zadovoljni naučenim, ali da nisu optimistični kada je u pitanju stalno zaposlenje. Otkrivamo da će u Zraku trebati radnika u proizvodnji: metalostrugara, glodača...

"U zavisnosti od stručne spreme, primali smo uredno naknade. Pripravnik sa VSS primao je 600, a sa SSS 500 KM. Usvojeno znanje će nam sigurno biti od koristi u našim karijerama, no ne znamo da li ćemo tu ostati", rekla je M. A. (ime poznato redakciji).

Kako saznajemo, novi ugovor sa firmama iz Angole još nije potpisan, iako su te firme izrazile želju za nastavkom poslovne saradnje sa Zrakom iz Sarajeva. Što se tiče plata, i dalje se redovno uplaćuju ali polovično.

"Primili smo pola plate 19. decembra. To je plata za oktobar", rekao je Čano, te podsjetio da to nije nikakva novost. Imamović je upozoravao da će plata biti 50 posto dok se stanje ne popravi, misleći upravo na potpisivanje novog ugovora sa Angolom.

Poslovi iz autoindustrije

Situacija u Zraku nije dobra, no rukovodstvo, uz pomoć Općine Novi Grad Sarajevo, bori se za nove poslove i poboljšanje uslova rada. U isto vrijeme, bori se i sa izmišljotinama koje se vežu za ovu firmu. Naime, dvojica radnika su se obratila našoj redakciji kako bi nam ispričala da preduzeće Bekto Precisa iz Goražda namjerava u narednim mjesecima preuzeti Zrak, odnosno hale koje nisu u sudskom postupku (kao što je slučaj sa halom 0-7 čiji je kupac firma Superior Group).

Iako ne želi biti direktorov advokat, dugogodišnji uposlenik koji se bliži penziji Adem Čano, odgovorno tvrdi kako je riječ o čistoj laži.

"Gospodin Bekto samo pomaže Zraku. Nema govora o tome da ga želi kupiti, niti jednu jedinu halu. Istina jeste da pojedine poslove koji se tiču autoindustrije, usmjerava ka Zraku. To je pozitivno jer nam na taj način pomaže. Zapravo pomaže cjelokupnoj domaćoj proizvodnji", kazao je Čano.

Nepravedno je kompaniju Bekto koristiti u bilo kakvom sumnjivom kontekstu, ističe, jer je riječ o preduzeću koje u Goraždu zapošljava na stotine ljudi i razvija proizvodnju do fascinantnih razmjera.

Nije poznato zbog čega pojedinci iz Zraka pokušavaju netačnim informacijama dezavuirati Zrak d.d. Sarajevo, inače rijetku privrednu zonu u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti