Priprema tenderske dokumentacije: Nastavlja se gradnja južne longitudinale

06.01.2015. 08:33 / Izvor: Oslobođenje
Priprema tenderske dokumentacije: Nastavlja se gradnja južne longitudinale

U pripremi je tenderska dokumentacija za izbor izvođača radova za dio od Ulice Hamdije Čemerlića do Ulice Azize Šaćirbegović, navodi Zolj.

Direkcija za ceste KS-a u prošloj godini uradila je dosta posla u cijelom Kantonu. Neki od najvažnijih su izgradnja dijela južne longitudinale, 12. transverzale, rekonstrukcija Ulice Adema Buče, mostova na Skenderiji i u Hadžićima, brojnih ulica na području općine Trnovo i slično.

U ovoj godini će, prema riječima Adema Zolja, direktora Direkcije, biti značajan nastavak izgradnje južne longitudinale. Ističe da je u pripremi tenderska dokumentacija za izbor izvođača radova za dio od Ulice Hamdije Čemerlića do Ulice Azize Šaćirbegović.

"Naš plan je da u toku zimske sezone raspisujemo tendersku dokumentaciju i da taj dio posla pozavršavamo, a sa početkom građevinske sezone, da mašine krenu na teren. Tako ćemo nastaviti izgradnju južne longitudinale, s tim da ćemo preskočiti jedan dio dionice jer se mora porušiti zgrada na toj trasi i izgraditi nova na lokalitetu iza nje kako bi se mogli izmjestiti stanari. Realno je da u ovoj godini krene izgradnja nove zgrade", rekao je Zolj.

Osim ove saobraćajnice, prioritet će biti i izgradnja A transverzale na području općine Novi Grad, tačnije od Mojmila prema Dobrinji i Aerodromskom Naselju.

"U pripremi je i izgradnja kružnog toka na šestoj transverzali u Buča Potoku, čime ćemo riješiti problem saobraćaja na postojećoj raskrsnici. Također, u ovoj godini će se vršiti pripreme za izgradnju devete transverzale koja će isto tako riješiti problem saobraćaja u ulicama Safeta Zajke i Drinskoj. To su neki veliki kapitalni projekti koje ćemo realizovati u saradnji sa općinama", istakao je Zolj.

On je dodao da će iduće godine biti raspisan i tender za izgradnju tunela na Kobiljoj Glavi, koji će riješiti saobraćajne gužve na području Šipa i Hotonja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije