Preporuke poljoprivrednika novim vlastima

05.11.2014. 08:53 / Izvor: Fena
Preporuke poljoprivrednika novim vlastima

Udruženje poljoprivrednika u BiH uputilo je pismo svim političkim stranakama koje bi u narednom četverogodišnjem mandatu trebale učestvovati u radu parlamenata BiH i FBiH.

Udruženje poljoprivrednika u BiH uputilo je pismo svim političkim stranakama koje bi u narednom četverogodišnjem mandatu trebale učestvovati u radu parlamenata BiH i FBiH, a u kojem predlažu aktivnosti koje bi trebale biti poduzete radi jačanja bh. poljoprivrede.

"Ove preporuke, po tri za nivo BiH i Federacije BiH, političke stranke bi trebale uzeti u razmatranje odmah pri formiranju vlasti", izjavio je u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić.

Po njegovim riječima, preporuke za nivo BiH odnose se na formiranje platne agencije pomoću koje bi se otvorio put EU sredstvima, te oporezovanje luksuza, na osnovu čega bi prikupljena sredstva bila usmjerena za razvoj poljoprivrede. Pejić je dodao da se treća preporuka odnosi na to da se osigura zakon o zaštiti domaće proizvodnje u sladu sa važećim i potpisanim međunarodnim sporazumima kako bi se osigurao opstanak i razvoj domaće proizvodnje.

Prva preporuka kada je riječ o nivou FBiH,  dodao je Pejić, odnosi se na uspostavljanje principa donošenja budžeta u tekućoj godini za narednu, i to do kraja oktobra kako bi se program za isplatu podrški u poljoprivredi usvojio do kraja godine, te kako bi poljoprivrednici imali mjesečnu dinamiku za ostvarenje prava kao i svi drugi korisnici budžeta, a ne sa gotovo godišnjim kašnjenjem kako je to slučaj danas.

"U FBiH je nužno da sredstva planirana za poljoprivredu prate iznos planiran u usaglašenoj strategiji razvoja poljoprivrede u FBiH, sa jasnom dinamikom povećanja, što je važno, između ostalog, za prikaz referentne godine za EU kad za to dođe vrijeme. Treća preporuka je da se poljoprivrednicima vrati mjesto u zakonu o izvršenju budžeta koje je bilo 2013. godine, što nam je aktuelna vlada ukinula, a to je da se isplate u poljoprivredi vrate na mjesto prioriteta ispred plaća uposlenika i namještenika te da se taj zakon i provodi", naveo je Pejić.

Udruženje poljoprivrednika u BiH, po njegovim riječima, podržat će za sutra najavljene proteste primarnih proizvođača mlijeka, ukoliko do njih dođe. Naveo je da osim s mljekarskim sektorom, što je danas posebno naglašeno, postoji i problem s drugim poljoprivrednim proizvodnjama.

"Mnogi povrtlarski proizvodi iz BiH ne mogu naći svoje mjesto na policama EU, a znamo i da nijedan proizvod životinjskog porijekla ne može da se izvozi u EU", dodao je Pejić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti