Novi Zakon o javnim nabavkama nije odrazio intencije koje su potrebne

07.11.2014. 10:50 / Izvor: Fena
Novi Zakon o javnim nabavkama nije odrazio intencije koje su potrebne

Antikorupcijska mreža u BiH Account organizirala je danas javnu diskusiju o temi ”Provođenja pravne zaštite i manjkavosti odredbi u novom Zakonu o javnim nabavkama BiH”.

Antikorupcijska mreža u BiH Account organizirala je jučer javnu diskusiju o temi  ”Provođenja pravne zaštite i manjkavosti odredbi u novom Zakonu o javnim nabavkama BiH”.

Zakon o javnim nabavkama koji je donesen ove godine, smatra direktor Accounta Eldin Karić, ne predstavlja napredak u borbi protiv korupcije.

"Iz Agencije za javne nabavke, koja je priredila taj zakon, obećali su da će u podzakonskim aktima te stvari biti riješene. Međutim, 28. novembra taj zakon treba da stupi na snagu, a još nemamo podzakonskih akata. Zapravo, imamo predloženih 13, a mislim da je ostalo još nekih devet koje je potrebno da se izrade. Tih 13 nije prošlo svu potrebnu proceduru da bi se provjerio kvalitet tih podzakonskih akata", izjavio je Karić.

Govoreći o pretpostavkama potrebnim za provođenje zakona, Karić je izdvojio da još nisu formirane dvije ispostave Ureda za razmatranje žalbi u Mostaru i Banjoj Luci.

Javne nabavke, kako je poznato, imaju važan uticaj na ekonomiju zemlje. Procjenjuje se da se sistemom javnih nabavki na godišnjem nivou u BiH  zaključe poslovi vrijedni nekoliko milijardi KM.

One podrazumijevaju osiguranje opreme, usluga i javnih radova od svih državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti i javnih komunalnih službi, tako je i od velike važnosti da ovaj sistem besprijekorno funkcioniše.

Međutim, jedna od najčešćih zamjerki prilikom kontrole rada institucija i javnih preduzeća upravo je nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama.

Aktuelni Zakon o javnim nabavkama koji je u primjeni do kraja novembra, kako je kazao član Predsjedništva UG Tender Rajko Kecman, jedan je od najkoruptivnijih zakona. Po njegovim riječima, u BiH je u primjeni 10 godina, s tim da je manji problem bio u normativnom dijelu, u njegovim odredbama, koliko u radu institucija koje su uključene, prije svega Agencije za javne nabavke, a dijelom i Ureda za razmatranje žalbi i Suda BiH.

"Novi zakon koji je usvojen u parlamentu krajem aprila, nažalost, nije odrazio intencije koje su potrebne da bi se uspješno provodile javne nabavke u BiH, prije svega da bi se obezbijedilo uspješno tržišno natjecanje, jer ne obezbjeđuje u samoj primjeni osnovna načela za uspješno provođenje javnih nabavki, transparentnost, odgovornost, jednak tretman, konkurentnost ponuđača i ostalo", kazao je Kecman.

Naveo je među ostalim da novi zakon formalno otvara mogućnost da se postupci javne nabavke čija procijenjena vrijednost prelazi 6.000 KM transparentno provode, da se objavljuju na portalu javnih nabavki.

"Međutim, postavlja se pitanje primjene tog aspekta odgovornosti jer nema prekršajne mjere, sankcije za one koji to ne urade", kazao je Kecman.

Predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi Ostoja Kremenović kazao je da godišnje imaju oko 2.100 žalbi u posljednjih nekoliko godina i da po tom broju prednjačimo u regiji. To nije proizvod snažne privredne aktivnosti u BiH, dodao je Kremenović, nego posljedica lošeg okvira u kojem se taj proces odvija, kao i postupanja svih subjekata koji učestvuju u postupku javnih nabavki.

Ove godine očekuje da će taj broj pasti na oko 1.600 žalbi na postupke javne nabavke i da će se takav trend nastaviti. Smanjenje broja žalbi, naglasio je, posljedica je i povećanja cijene pokretanja žalbenog postupka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti