Nastavak ulaganja u vodovodnu mrežu

07.01.2015. 09:10 / Izvor: SRNA
Nastavak ulaganja u vodovodnu mrežu

Ulaganje u vodovodnu mrežu na području opštine Novi Grad biće nastavljeno i ove godine, najavljeno je iz lokalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Ulaganje u vodovodnu mrežu na području opštine Novi Grad biće nastavljeno i ove godine, najavljeno je iz lokalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".  Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Mladen Šicar pojasnio je da je riječ o nastavku investicionog programa koji će obezbijediti da gubitak na vodovodnoj mreži bude sveden na evropske standarde.

Šicar je rekao da će u okviru projekta "Proširenje vodovodne mreže", koji finansira Evropska investiciona banka, biti saniran cjevovod na gradskom području i u naselju Urije. Prema njegovim riječima, biće izgrađen i magistralni vodovod od Novog Grada prema Blatni i razvodna mreža za potrošače u dijelovima naselja Rudice i Matavazi.

Šicar je dodao da će u vodovodni sistem biti uključeno izvorište Mlakve, a uporedo sa tim radiće se i telemetrija koja će omogućiti daljinsko upravljanje objektima vodovodnog sistema. On je napomenuo da je preduzeće pozitivno poslovalo u 2014. godini, koju su obilježila značaja ulaganja u vodovodni sistem.

"Izgrađena je sekundarna vodovodna mreža dužine 43,5 kilometara u naseljima Poljavnice, Ravnice, Vodičevo", pojasnio je Šicar i dodao da je prošle godine na mrežu priključeno 685 novih potrošača.  Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je u sklopu projekta "Proširenje vodovodne mreže" dobilo rovokopač, terensko vozilo i detektor kvarova.

U bolje vodosnabdijevanje i kanalizacionu mrežu u periodu od 2014. do 2016. godine na području Novog Grada biće uloženo sedam miliona KM. Šicar je istakao i doprinos koje je ovo preduzeće dalo u odbrani od poplava u maju i septembru, jer uprkos visokim vodama izvorišta nisu bila ugrožena.

"Pumpe na prepumpnim stanicama imale su više od hiljadu radnih sati što je pet do deset puta više nego obično", kaže on.

Prošle godine obavljene su 133 analize hemijske i bakteriološke ispravnosti vode u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, te jedna periodična na beogradskom Institutu. Rezultati su pokazali da je voda u granicama ispravnosti.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije